Najzdrowsze nasiona do pieczywa

Przeglądając internetowe strony można napotkać na rankingi najzdrowszych nasion. Mamy to szczęście, że kilka z nich jest uprawianych w naszym kraju. Niektóre z nich, mimo że sprowadzane z innych krajów, są nam znane od lat, a ich właściwości doskonale sprawdzone i bezpieczne. Niektóre z nich wykorzystuje się w piekarnictwie, więc tu również można taki subiektywny ranking sporządzić.
Bardzo wysokie miejsce w rankingach zajmują nasiona lnu. Siemię lniane to skarbnica wielu witamin i minerałów, a dodawane do pieczywa podwaja jego wartości zdrowotne. Dla przykładu chleb żytni lniany należy do najzdrowszych produktów każdej piekarni. Więcej o zaletach chleba żytniego lnianego można przeczytać tutaj.
Równie wysoko co chleb żytni lniany, powinien znaleźć się też chleb pełnoziarnisty z dynią. Pestki dyni to bogate źródło witaminy B oraz E. Dostarczają też sporej dawki magnezu, cynku i żelaza. Nasiona dyni korzystnie wpływają na samopoczucie, sprawdzają się też w łagodzeniu objawów depresji.
Wysoko w rankingach plasują się również nasiona sezamu. Pieczywo wzbogacone tym dodatkiem dostarczy nam witaminy B1, manganu, miedzi i innych minerałów. Do tego sezam zawiera spore ilości błonnika, pozwala obniżyć cholesterol, zwalcza nadciśnienie i chroni wątrobę.
Kolejne zaszczytne miejsce w tym rankingu zajmują nasiona słonecznika. Wspaniały dar natury, którego nie musimy sprowadzać z innych krajów, powinien być jak najczęściej wykorzystywany w naszych potrawach. Chleb żytni lub chleb razowy ze słonecznikiem to istna kopalnia witamin i minerałów, dlatego dość często możemy spotykać te chleby na sklepowych półkach. Więcej o chlebie razowym ze słonecznikiem można przeczytać tutaj.
Chleb z kminkiem to kolejna propozycja dla lubiących zdrowe dodatki. Kminek poprawi metabolizm, wzmocni układ odpornościowy, ulży w problemach trawiennych, dostarczy żelaza oraz wzbogaci smak chleba.
Chleb dobry i zdrowy, bo z dodatkiem nasion? Jak najbardziej tak. Myślę też, że nasz chleb przyszłości powinien opierać się nie tylko na zastosowaniu pszenno – żytniej mieszanki mąk i zakwasu, ale też na dodatku tych wspaniałych nasion.

Komentarze