Przeglądając internetowe strony można napotkać na
rankingi najzdrowszych nasion. Mamy to szczęście, że kilka z nich jest
uprawianych w naszym kraju. Niektóre z nich, mimo że sprowadzane z innych krajów,
są nam znane od lat, a ich właściwości doskonale sprawdzone i bezpieczne.
Niektóre z nich wykorzystuje się w piekarnictwie, więc tu również można taki subiektywny
ranking sporządzić.
Bardzo wysokie miejsce w rankingach zajmują nasiona
lnu. Siemię lniane to skarbnica wielu witamin i minerałów, a dodawane do
pieczywa podwaja jego wartości zdrowotne. Dla przykładu chleb żytni lniany
należy do najzdrowszych produktów każdej piekarni. Więcej o zaletach chleba
żytniego lnianego można przeczytać tutaj.
Równie wysoko co chleb żytni lniany, powinien znaleźć
się też chleb pełnoziarnisty z dynią. Pestki dyni to bogate źródło witaminy B
oraz E. Dostarczają też sporej dawki magnezu, cynku i żelaza. Nasiona dyni
korzystnie wpływają na samopoczucie, sprawdzają się też w łagodzeniu objawów
depresji.
Wysoko w rankingach plasują się również nasiona sezamu.
Pieczywo wzbogacone tym dodatkiem dostarczy nam witaminy B1, manganu, miedzi i
innych minerałów. Do tego sezam zawiera spore ilości błonnika, pozwala obniżyć
cholesterol, zwalcza nadciśnienie i chroni wątrobę.
Kolejne zaszczytne miejsce w tym rankingu zajmują
nasiona słonecznika. Wspaniały dar natury, którego nie musimy sprowadzać z
innych krajów, powinien być jak najczęściej wykorzystywany w naszych potrawach.
Chleb żytni lub chleb razowy ze słonecznikiem to istna kopalnia witamin i
minerałów, dlatego dość często możemy spotykać te chleby na sklepowych półkach.
Więcej o chlebie razowym ze słonecznikiem można przeczytać tutaj.
Chleb z kminkiem to kolejna propozycja dla lubiących
zdrowe dodatki. Kminek poprawi metabolizm, wzmocni układ odpornościowy, ulży w
problemach trawiennych, dostarczy żelaza oraz wzbogaci smak chleba.
Chleb dobry i
zdrowy, bo z dodatkiem nasion? Jak najbardziej tak. Myślę też, że nasz chleb
przyszłości powinien opierać się nie tylko na zastosowaniu pszenno – żytniej
mieszanki mąk i zakwasu, ale też na dodatku tych wspaniałych nasion.
Komentarze
Prześlij komentarz