Zalety chleba razowego są już wszystkim
doskonale znane. Wiemy jakie posiada on wartości, a coraz częściej potrafimy
dopasowywać je do wymogów własnego organizmu. Aby go jeszcze bardziej ubogacić, możemy skorzystać z darów natury i uzupełnić go dodatkiem słonecznika. Pora
zatem przyjrzeć się bliżej temu dodatkowi.
Chleb razowy ze słonecznikiem to już prawie klasyka. Słonecznik posiada
mnóstwo wartościowych substancji, witamin i minerałów niezbędnych dla naszego
organizmu. Po pierwsze wróg cholesterolu. W niepozornych ziarenkach słonecznika,
znajduje się duża ilość substancji o nazwie fitosterola. Obniża ona poziom
złego cholesterolu, skutecznie chroniąc przed miażdżycą, otyłością i chorobami
serca.
Chleb razowy ze słonecznikiem to również sposób na przedłużenie naszej pozytywnej
energii i młodości. Ma to związek z dużą zawartością witaminy E, zwaną
właśnie „witaminą młodości”. Opóźnia ona proces starzenia się skóry. Witamina
ta jako silny przeciwutleniacz, obniża również poziom stresu, na którego brak
narzekać dziś nie możemy. Skutecznie wpływa też na poprawne funkcjonowania
wzroku. Ale to nie wszystko. Witamina E przyda nam się również na etapie
planowania rodziny, gdyż wpływa poprawnie na płodność i prawidłowy przebieg ciąży.
Chleb razowy ze słonecznikiem to również dostarczenie organizmowi dawki
witamin z grupy B, witaminy A, D oraz cynku, żelaza, potasu i wapnia. Są one
niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu naszego ciała, chroniąc je przed różnymi
chorobami i schorzeniami.
Chleb razowy ze słonecznikiem, oprócz walorów zdrowotnych, posiada też
walory smakowe i wspaniale urozmaica nasze codzienne pieczywo. Wiadomo
przecież, że tylko zróżnicowana i zdrowa dieta, zapewni naszemu
organizmowi stabilne funkcjonowanie.
Komentarze
Prześlij komentarz