Chleb razowy ze słonecznikiem

Zalety chleba razowego są już wszystkim doskonale znane. Wiemy jakie posiada on wartości, a coraz częściej potrafimy dopasowywać je do wymogów własnego organizmu. Aby go jeszcze bardziej ubogacić, możemy skorzystać z darów natury i uzupełnić go dodatkiem słonecznika. Pora zatem przyjrzeć się bliżej temu dodatkowi.
Chleb razowy ze słonecznikiem to już prawie klasyka. Słonecznik posiada mnóstwo wartościowych substancji, witamin i minerałów niezbędnych dla naszego organizmu. Po pierwsze wróg cholesterolu. W niepozornych ziarenkach słonecznika, znajduje się duża ilość substancji o nazwie fitosterola. Obniża ona poziom złego cholesterolu, skutecznie chroniąc przed miażdżycą, otyłością i chorobami serca.
Chleb razowy ze słonecznikiem to również sposób na przedłużenie naszej pozytywnej energii i młodości. Ma to związek z dużą zawartością witaminy E, zwaną właśnie „witaminą młodości”. Opóźnia ona proces starzenia się skóry. Witamina ta jako silny przeciwutleniacz, obniża również poziom stresu, na którego brak narzekać dziś nie możemy. Skutecznie wpływa też na poprawne funkcjonowania wzroku. Ale to nie wszystko. Witamina E przyda nam się również na etapie planowania rodziny, gdyż wpływa poprawnie na płodność i prawidłowy przebieg ciąży.
Chleb razowy ze słonecznikiem to również dostarczenie organizmowi dawki witamin z grupy B, witaminy A, D oraz cynku, żelaza, potasu i wapnia. Są one niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu naszego ciała, chroniąc je przed różnymi chorobami i schorzeniami.
Chleb razowy ze słonecznikiem, oprócz walorów zdrowotnych, posiada też walory smakowe i wspaniale urozmaica nasze codzienne pieczywo. Wiadomo przecież, że tylko zróżnicowana i zdrowa dieta, zapewni naszemu organizmowi stabilne funkcjonowanie.

Komentarze