Przepis na chleb sojowy

Chleby ze słonecznikiem, nasionami lnu, otrębami lub ziołami to najbardziej popularne połączenia pojawiające się na naszych stołach. Są też inne, mniej popularne, które można wypróbować w domowym zaciszu. Takim ciekawym połączeniem jest chleb sojowy, który warto wykorzystać jako element zróżnicowanej diety. Chleb sojowy, oprócz walorów czysto smakowych, posiada cenne dla naszego organizmu wartości odżywcze. Soja zawiera wiele witamin i minerałów, a stosowana w niewielkich ilościach jako dodatek do chleba, jest bezpieczna i nie powinna działać ubocznie na co bardziej wrażliwy organizm. Poniżej przedstawiam przepis na chleb sojowy, którego podstawą są mąka pszenna, żytnia oraz drożdże.

Składniki:
300 g mąki pszennej, 200 g mąki żytniej, 1 łyżeczka soli, 20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 400 ml letniej wody, 200 g ziaren soi (może być według własnego uznania)

Wykonanie:
Soję namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i pozostawić na noc, chyba że instrukcja na opakowaniu mówi inaczej. Następnie ugotować tak, by nie była zbyt miękka.
Drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie. Obie mąki przesiać, dodać sól i wsypać do rozpuszczonych drożdży. Składniki dokładnie wymieszać, następnie zagnieść ciasto. Gdy składniki się połączą, dodać soję i ponownie zagnieść ciasto. Gdy będzie gotowe przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni w czasie 60 minut.

Prosty i szybki chleb sojowy to ciekawa opcja dla wspomnianych na początku nasion. Jednak w przypadku tego przepisu, możemy wykorzystać szereg innych dodatków i uatrakcyjnić domowe pieczywo o nowy wyrób.

Komentarze