Chleby ze słonecznikiem, nasionami lnu, otrębami lub
ziołami to najbardziej popularne połączenia pojawiające się na naszych stołach.
Są też inne, mniej popularne, które można wypróbować w domowym zaciszu. Takim ciekawym
połączeniem jest chleb sojowy, który warto wykorzystać jako element
zróżnicowanej diety. Chleb sojowy, oprócz walorów czysto smakowych, posiada cenne
dla naszego organizmu wartości odżywcze. Soja zawiera wiele witamin i minerałów,
a stosowana w niewielkich ilościach jako dodatek do chleba, jest bezpieczna i
nie powinna działać ubocznie na co bardziej wrażliwy organizm. Poniżej
przedstawiam przepis na chleb sojowy, którego podstawą są mąka pszenna, żytnia
oraz drożdże.
Składniki:
300 g mąki pszennej, 200 g mąki żytniej, 1 łyżeczka soli, 20 g drożdży, 1
łyżeczka cukru, 400 ml letniej wody, 200 g ziaren soi (może być według własnego
uznania)
Wykonanie:
Soję namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i pozostawić na noc, chyba
że instrukcja na opakowaniu mówi inaczej. Następnie ugotować tak, by nie była
zbyt miękka.
Drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie. Obie mąki przesiać, dodać
sól i wsypać do rozpuszczonych drożdży. Składniki dokładnie wymieszać,
następnie zagnieść ciasto. Gdy składniki się połączą, dodać soję i ponownie zagnieść
ciasto. Gdy będzie gotowe przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do
pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Piec w
temperaturze 180 stopni w czasie 60 minut.
Prosty i szybki
chleb sojowy to ciekawa opcja dla wspomnianych na początku nasion. Jednak w
przypadku tego przepisu, możemy wykorzystać szereg innych dodatków i
uatrakcyjnić domowe pieczywo o nowy wyrób.
Komentarze
Prześlij komentarz