Bywając w piekarniach lub przeglądając ich oferty,
zauważamy ciekawe, a czasem dość oryginalne nazwy pieczywa. Sięgając pamięcią
do dawniejszych lat, przypominamy sobie, że nazwy pieczywa były związane z
rodzajem mąki wchodzącej w jego skład. Był więc chleb żytni, pszenny i chleb
razowy.
Dziś, aby uatrakcyjnić nieco sprzedawane pieczywo,
producenci zaczęli dodawać do własnych wyrobów różne wymyślne nazwy. Jest to
spowodowane dużą konkurencją na rynku i bardziej nowoczesnym postrzeganiem
przez konsumentów codziennego pieczywa. Inwencja twórcza w przypadku nazw
chlebów jest dziś w zasadzie nieograniczona. Oprócz mocno już zakorzenionych
nazw takich jak chleb baltonowski, pojawiło się mnóstwo innych określeń.
Dzisiejsze nazwy chlebów odnoszą się często do
polskiej tradycji oraz kultury. Przydziela im się nazwy dawnych lub obecnych
regionów, miast oraz ludów. Przeglądając ofertę Nowej Piekarni z Łukowa,
również zauważymy kilka takich oryginalnych odniesień. Chleb Słowian
nawiązujący do mieszkańców naszej części Europy lub chleb wileński to nazwy
ściśle związane z historią naszego kraju. Chlebom nadaje się też nazwy mające
związek z ich składem. Można tu wymienić chleb orzeźwienie na maślance lub
chleb młodości, który zawiera kilka cennych składników wspomagających naszą
witalność. Są też nazwy pobudzające naszą ciekawość. Będzie to dumnie brzmiący chleb
przyszłości bądź nieco weselszy chleb słoneczko. Popularne są nazwy nawiązujące
do chleba wypiekanego dawniej na wsiach. Ludzie ceniący sobie tradycyjne
receptury oraz smak, chętnie wybierają chleb wiejski lub chleb z blaszki.
Oryginalne nazwy
pieczywa nie dotyczą tylko chleba. Podobnie rzecz ma się w stosunku do bułek i
innych przekąsek, których na rynku jest ogromna ilość i należy je jakoś
wyróżnić. Ciekawe nazwy piekarnianych produktów mają nas zachęcić do ich zakupienia. Warto jednak zwrócić uwagę, by oprócz interesującej nazwy, pieczywo
posiadało najwyższą jakość i było wyprodukowane z naturalnych składników.
Komentarze
Prześlij komentarz