Ciekawe nazwy chleba

Bywając w piekarniach lub przeglądając ich oferty, zauważamy ciekawe, a czasem dość oryginalne nazwy pieczywa. Sięgając pamięcią do dawniejszych lat, przypominamy sobie, że nazwy pieczywa były związane z rodzajem mąki wchodzącej w jego skład. Był więc chleb żytni, pszenny i chleb razowy.
Dziś, aby uatrakcyjnić nieco sprzedawane pieczywo, producenci zaczęli dodawać do własnych wyrobów różne wymyślne nazwy. Jest to spowodowane dużą konkurencją na rynku i bardziej nowoczesnym postrzeganiem przez konsumentów codziennego pieczywa. Inwencja twórcza w przypadku nazw chlebów jest dziś w zasadzie nieograniczona. Oprócz mocno już zakorzenionych nazw takich jak chleb baltonowski, pojawiło się mnóstwo innych określeń.
Dzisiejsze nazwy chlebów odnoszą się często do polskiej tradycji oraz kultury. Przydziela im się nazwy dawnych lub obecnych regionów, miast oraz ludów. Przeglądając ofertę Nowej Piekarni z Łukowa, również zauważymy kilka takich oryginalnych odniesień. Chleb Słowian nawiązujący do mieszkańców naszej części Europy lub chleb wileński to nazwy ściśle związane z historią naszego kraju. Chlebom nadaje się też nazwy mające związek z ich składem. Można tu wymienić chleb orzeźwienie na maślance lub chleb młodości, który zawiera kilka cennych składników wspomagających naszą witalność. Są też nazwy pobudzające naszą ciekawość. Będzie to dumnie brzmiący chleb przyszłości bądź nieco weselszy chleb słoneczko. Popularne są nazwy nawiązujące do chleba wypiekanego dawniej na wsiach. Ludzie ceniący sobie tradycyjne receptury oraz smak, chętnie wybierają chleb wiejski lub chleb z blaszki.
Oryginalne nazwy pieczywa nie dotyczą tylko chleba. Podobnie rzecz ma się w stosunku do bułek i innych przekąsek, których na rynku jest ogromna ilość i należy je jakoś wyróżnić. Ciekawe nazwy piekarnianych produktów mają nas zachęcić do ich zakupienia. Warto jednak zwrócić uwagę, by oprócz interesującej nazwy, pieczywo posiadało najwyższą jakość i było wyprodukowane z naturalnych składników.

Komentarze