Jeżeli chcemy upiec
chleb weselny to musimy dobrze poszukać. Okazuję się, że nie jest tak łatwo
znaleźć przepis na owy chleb weselny. Trzeba próbować metodą prób i błędów a
jeżeli chodzi o ozdoby to tym bardziej. Jest kilka przepisów na chleb na
zakwasie a już ciężej jest znaleźć prosty przepis na chleb drożdżowy. Ten
przepis jest na prosty polski chleb pszenny. Chleb dobrze się wyrabia, pięknie
rośnie i nie powinien pękać podczas pieczenia. Przepis na masę do ozdabiania
znalazłem na jednej ze stron. Poniżej zamieszczam przepis na chleb weselny oraz
na zrobienie ozdób na niego.
Składniki:
Duży chleb weselny
- kilogram mąki pszennej (najlepiej typ 850, ewentualnie może
być 900 gram mąki pszennej typ 650 i 100 gram mąki pszennej razowej);
- 10 gram soli;
- 10 gram suszonych drożdży;
- około 600 ml wody;
Przejdźmy do
wyrobienia i zrobienia naszego chleba weselnego. Najpierw przesiewamy mąkę,
mieszamy ją z solą i drożdżami. Dodajemy etapami wodę i zagniatamy na gładkie,
elastyczne ciasto. Pamiętajmy, że ilość wody zależna jest od rodzaju użytej
mąki. Teraz zagniatamy przez około 10 minut, żeby nasze ciasto było sprężyste,
łatwo się formowało oraz po ułożeniu na blacie zachowywało kształt. Przykrywamy
folią spożywczą i odstawiamy je na półtorej godziny, żeby nam wyrosło. Po
trzech kwadransach ciasto lekko odgazowujemy. Kiedy nam ciasto wyrośnie to
chwilę wyrabiamy, odcinając porcję mniej więcej 700 g i formujemy z niej
okrągły dobrze naciągnięty bochenek. Potem układamy na posmarowanej olejem
blaszce. Z porcji, która nam zostanie formujemy 3, równej długości, wałeczki. Z
tych wałeczków zaplatamy warkocz i musimy opleść nim chleb. Przykrywamy i
odstawiamy na pół godziny, żeby nam to wyrosło. Na koniec pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po 10 minutach temperaturę zmniejszamy do
180 i dopiekamy przez około 50 minut. Kiedy chleb będzie upieczony to w
momencie, kiedy go opukamy od spodu, powinien wydać głuchy dźwięk.
Na ciasto ozdobne
- 20 dag ciepłej wody;
- 15 dag soli;
- około 50 dag mąki pszennej;
- roztrzepane jajko;
I przechodzimy do
zrobienia ciasta ozdobnego. Na początku rozpuszczamy sól w ciepłej wodzie.
Etapami dodajemy mąkę. Robimy tak z tego względu, iż w tym wypadku jej ilość
będzie zależna od jakości mąki. W większości przypadków wystarczy nieco ponad
30 dag. Kiedy ciasto będzie gotowe to przechowujemy je w szczelnie zamkniętym
woreczku i wyciągamy tylko tyle ile będzie nam potrzebne do wykonania
poszczególnych elementów. Na szczęście nasza masa jest elastyczna i dobrze się
nią modeluje, ale trzeba pamiętać, że szybko wysycha. Kiedy nasze dekoracje
będą gotowe to przyklejamy je do chleba używając jajka. Ostatnim etapem jest
posmarowanie jajkiem dekoracji i chleba i zapiekamy je do momentu, kiedy się
nam lekko zarumienią w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza. Gotowe!
Teraz możemy się cieszyć samodzielnie wykonanym chlebem weselnym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz