Chleb żytni lniany

O zaletach mąki żytniej na niniejszym blogu pisaliśmy już wielokrotnie. Wiemy zatem, iż jest ona najzdrowsza ze wszystkich mąk i wraz z zakwasem tworzą niezrównaną parę w produkcji zdrowego chleba. Tak jak w poprzednim tekście słonecznik wspomagał chleb razowy, tak tutaj chleb żytni proponuję wzbogacić siemieniem lnianym.
Siemię lniane można spotkać w dwóch odmianach złotej i brązowej. Odmiana złota jest rzadsza, droższa i zawiera więcej wartościowych składników od brązowej. Tu jednak skupię się na ogólnych właściwościach tego dodatku. Chleb żytni lniany to duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wzmacniają one odporność organizmu, zapobiegają stanom zapalnym. Zawartość kwasów omega – 3, wpływa korzystnie na pracę mózgu oraz poprawę pamięci. Wpływają też korzystnie na naszą urodę, dbając o skórę, włosy i paznokcie.
Chleb żytni lniany jest też korzystnym składnikiem diety w profilaktyce nowotworowej. Substancje zawarte w nasionach lnu, chronią przed rakiem piersi, a u mężczyzn przed rakiem prostaty. Również jak w przypadku słonecznika, siemię korzystnie wpływa na płodność, a zawartość kwasu foliowego chroni płód przed różnymi wadami.
Chleb żytni lniany to przede wszystkim recepta na problemy z układem pokarmowym. Siemię wpływa korzystnie na pracę jelit, leczy schorzenia żołądkowe. Siemię zawiera duże ilości błonnika, który wraz z pozostałymi substancjami wspomaga obniżanie złego cholesterolu. Chleb żytni lniany powinien być elementem zdrowej diety, zwłaszcza dla osób odchudzających się. Bogate źródło żelaza, magnezu oraz witamin A, E i B jest dopełnieniem tych wszystkich zalet.
Charakterystyczną rzeczą siemienia jest brak zapachu i neutralny smak. Dzięki temu możemy cieszyć się naturalnym smakiem żytniego chleba, korzystając jednocześnie ze wszystkich dóbr nasion lnu.

Komentarze