O zaletach mąki żytniej na
niniejszym blogu pisaliśmy już wielokrotnie. Wiemy zatem, iż jest ona
najzdrowsza ze wszystkich mąk i wraz z zakwasem tworzą niezrównaną parę w
produkcji zdrowego chleba. Tak jak w poprzednim tekście słonecznik wspomagał
chleb razowy, tak tutaj chleb żytni proponuję wzbogacić siemieniem lnianym.
Siemię lniane można spotkać w dwóch
odmianach złotej i brązowej. Odmiana złota jest rzadsza, droższa i zawiera
więcej wartościowych składników od brązowej. Tu jednak skupię się na ogólnych
właściwościach tego dodatku. Chleb żytni lniany to duża zawartość nienasyconych
kwasów tłuszczowych. Wzmacniają one odporność organizmu, zapobiegają stanom
zapalnym. Zawartość kwasów omega – 3, wpływa korzystnie na pracę mózgu oraz poprawę
pamięci. Wpływają też korzystnie na naszą urodę, dbając o skórę, włosy i
paznokcie.
Chleb żytni lniany jest też
korzystnym składnikiem diety w profilaktyce nowotworowej. Substancje zawarte w
nasionach lnu, chronią przed rakiem piersi, a u mężczyzn przed rakiem prostaty.
Również jak w przypadku słonecznika, siemię korzystnie wpływa na płodność,
a zawartość kwasu foliowego chroni płód przed różnymi wadami.
Chleb żytni lniany to przede
wszystkim recepta na problemy z układem pokarmowym. Siemię wpływa korzystnie na
pracę jelit, leczy schorzenia żołądkowe. Siemię zawiera duże ilości błonnika,
który wraz z pozostałymi substancjami wspomaga obniżanie złego cholesterolu.
Chleb żytni lniany powinien być elementem zdrowej diety, zwłaszcza dla osób
odchudzających się. Bogate źródło żelaza, magnezu oraz witamin A, E i B jest
dopełnieniem tych wszystkich zalet.
Charakterystyczną
rzeczą siemienia jest brak zapachu i neutralny smak. Dzięki temu możemy cieszyć
się naturalnym smakiem żytniego chleba, korzystając jednocześnie ze wszystkich
dóbr nasion lnu.
Komentarze
Prześlij komentarz