Kołacz tradycja w górach
Składniki
Ciasto
1. 400g mąka pszenna
2. 20g świeżych drożdży
3.150 mil letniego mleka 3,2%
4. 80g masła
5. szczypta soli
6. 50g cukru
7. 1 jajko
8. 1 żółtko
Farsz
500g twarogu tłustego
1 jajko
1 białko
1 cukier wanilinowy
ekstrakt waniliowy
budyń waniliowy 1 opakowanie
Dodatkowo
jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem i
gruboziarnisty cukier brązowy do posypania
Przygotowanie
Rozpuść i ostudź masło, dodaj mleko.
Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj resztę składników
ciasta cukier, pokruszone drożdże, sól,
mleko, rozpuszczone masło, jajko i żółtko.
Wymieszaj dokładnie całość i zagniataj ciasto przez 5 minut.
Z zagniecionego ciasta uformuj kulę, wsadź do miski,
przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
W międzyczasie przygotuj farsz, rozgnieć twaróg z dodatkami
i dokładnie wymieszaj.
Po upływie godziny przełóż ciasto na stolnicę lub blat
podsypany mąką i rozwałkuj na duży prostokąt o grubości 0,5 cm, wymiary
prostokąta powinny wynosić ok. 35 cm x 20 cm.
Podziel prostokąt wzdłuż dłuższego boku na 3–4 paski
podobnej grubości.
Na każdym pasku, na środku ułóż 1/3 lub 1/4 całego nadzienia
zależy od tego, ile masz pasków, zroluj ciasto w wałek z farszem w środku.
Gdy przygotujesz 3–4 wałki wypełnione farszem możesz zacząć
z nich tworzyć ślimaka lub 3–4 mniejsze ślimaczki. Na początku zawiń w ślimak
jeden wałek ciasta, a następnie kolejny i dołącz go do końca poprzedniego
jeżeli przygotowujesz oddzielne mniejsze kołacze, to wystarczy zawijać po
jednym wałku.
Przełożyć do tortownicy.
Nagrzej piekarnik do 180°C z termo obiegiem.
Przed wsadzeniem ciasta do piekarnika posmaruj je rozmąconym
jajkiem oraz posyp gruboziarnistym cukrem
Piecz ciasto przez 30 minut w nagrzanym piekarniku.
The 5 best casinos in Michigan - JTG Hub
OdpowiedzUsuńThe 5 best casinos in 광명 출장안마 Michigan · 1. Barstool 의정부 출장샵 Sportsbook 논산 출장샵 · 2. MGM Grand 충청남도 출장샵 Detroit · 3. BetMGM · 4. Hollywood 상주 출장마사지 Casino Toledo.