A może polukrować?

Zwieńczeniem niemal każdego słodkiego wypieku jest jego dekoracja. Spośród wielu możliwości dekorowania ciast, bardzo często wybierany jest lukier. Ciasto z owocami lub z kremem, makowiec, pączek toffi, pączek z budyniem, tort, drożdżówka z serem, mazurek, babka, piernik– to tylko niewielka część słodkiej kompani „zakochanej” w lukrze, który oddaje jej swoje walory.
Lukier posiada wiele wersji. Są lukry proste i nieco trudniejsze w przygotowaniu. Są lukry gęste i rzadkie, gotowane lub tylko ucierane, z dodatkiem białka lub bez, smakowe i neutralne. Poniżej prezentuję kilka przepisów na lukry (pochodzące z różnych źródeł), którymi możemy udekorować nasze słodkości.

Lukier biały pomadkowy. Możemy nim ozdobić pączka z budyniem, pączka toffi, pączka z marmoladą lub drożdżówkę z makiem i inne wypieki.
Składniki:
250 g cukru, 1/2 szklanki wody, 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Ugotować w rondelku syrop z cukru i wody z dodatkiem soku z cytryny. Ugotowany syrop ucierać ręcznie 10 – 15 minut.
Lukier pomarańczowy. Ten lukier wspaniale podkreśli smak wielkanocnej babki.
Składniki:
250 g cukru w kostkach, 1 pomarańcza, 1/4 szklanki wody
Wykonanie:
Pomarańczę umyć, sparzyć wrzątkiem i wysuszyć. Ocierać kostki cukru o skórkę pomarańczy. Zalać je wodą i stale mieszając, ugotować gęsty syrop. Po zdjęciu z ognia ucierać, rozprowadzając sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Zamiast kostek możemy tu użyć cukru pudru. Ścieramy do niego na drobnej tarce skórkę pomarańczową i bez gotowania ucieramy z sokiem.
Lukier kawowy. Ten rodzaj lukru można wykorzystać do ozdabiania tortów i babek.
Składniki:
250 g cukru, 3 łyżeczki kawy, 1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Zaparzyć mocną kawę w podanej ilości wrzącej wody. Przestudzoną i przecedzoną kawą zalać cukier, a gdy się rozpuści, zagotować gęsty syrop, stale mieszając i uważając, aby nie wykipiał, gdyż bardzo się pieni w czasie gotowania. Gdy zgęstnieje, zdjąć z ognia i utrzeć na gładką, lśniącą masę.
A można i tak: 2 szklanki cukru pudru zalać 1/2 szklanki podgrzanego, mocnego naparu kawy, dodać 1 łyżeczkę rumu i utrzeć na gładką masę. Lukier rozsmarowywać nożem maczanym w gorącej wodzie.
Lukier dekoracyjny. Idealnie sprawdzi się do ozdabiania mazurków i pierników.
Składniki:
1 i 1/4 szklanki cukru pudru, 2 białka, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, barwnik spożywczy (seledynowy, żółty lub różowy)
Wykonanie:
Do cukru dodać białka i ucierać na pulchną, gładką masę. Dodać sok z cytryny i mąkę do odpowiedniej gęstości oraz barwnik. Lukier należy wyciskać.
Lukier rumowy. Posiada mocniejszy smak i ciekawy aromat.
Składniki:
1 i 1/4 szklanki cukru pudru, 1 białko, 1/2- 1 kieliszek rumu
Wykonanie:
Cukier puder utrzeć dokładnie z białkiem, na końcu dodać rum.
Lukier z ajerkoniakiem. Lukier ten podkreśli smak pączka z budyniem lub drożdżówki z budyniem.
Składniki:
150 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 4 – 5 łyżek ajerkoniaku
Wykonanie:
Cukier puder utrzeć dokładnie z sokiem cytrynowym i wymieszać z ajerkoniakiem.
Przygotowując lukry dobrze jest najpierw przesiać cukier puder, nawet dwukrotnie.

Jak widać z powyższego, krótkiego zestawienia, lukier posiada wiele twarzy. Można go upiększać domowymi barwnikami np. z marchwi lub kurkumy oraz wzbogacać jego smak. Możemy dzięki temu wybrać coś dla siebie, pozwalając ponieść się naszej twórczej wyobraźni.

Dodatkowe informacje o lukrze znajdują się pod tym linkiem:

Komentarze