Powszechnie zalecane jest
spożywanie ciemnego pieczywa, uznawanego za bardzo zdrowe. Nie każde jednak
ciemne pieczywo jest zdrowe i wartościowe. Pieczywo ciemne jest bardzo dobre,
ale wyłącznie wtedy, jeżeli jego ciemny kolor jest pochodną mąki razowej,
użytej do pieczenia. Mąka pszenna ma wiele odcieni barw, związane jest to z
zawartością okrywy owocowo nasiennej ziarna. Im bardziej jest ona oczyszczona, tym jest
jaśniejsza. Im więcej zawiera ona tych drobinek okrywy, tym jest ciemniejsza. To
właśnie te rozdrobnione części łupin nadają jej naturalny ciemny kolor. Taką
mąką jest właśnie mąka razowa, której używa się do pieczenia chleba razowego, prawdziwego
i bardzo treściwego. Niestety nie każdy ciemny chleb jest upieczony z takiej
ciemnej mąki. Często zdarza się, że do
pieczenia chleba pszennego używa się mąki wysokooczyszczonej Następnie dodaje
się przeróżne barwiące składniki. W ten sposób tańszym kosztem jednocześnie wprowadzając
konsumenta w błąd uzyskuje się „podrobiony” ciemny chleb razowy. Pieczywo
najczęściej barwione jest karmelem, melasą, sproszkowaną cykorią lub słodem. Ciemny
kolor pieczywa można także uzyskać dodając do pieczenia mąkę gryczaną. Zjawisko sprzedaży barwionego pieczywa jest
ostatnio dość powszechne i oczywiście nie jest zabronione. Barwniki te są
dopuszczone w pieczeniu chleba, i nie są dla nas konsumentów szkodliwe. Chcąc jednak
kupić dobry, zdrowy chleb dokonujmy świadomego wyboru i nie dajmy się zwieść jedynie
jego ciemnej barwie. Wybierając ciemne pieczywo, zwróćmy uwagę, czy jego kolor
jest rzeczywiście wynikiem użytej mąki razowej. Jeżeli tak jest, to możemy mieć
pewność, że jest to prawdziwy, zdrowy chleb razowy, a nie jedynie jego „podróbka”.
Jeżeli natomiast do jego pieczenia użyto mąki pszennej wysokooczyszczonej a
ciemny kolor to jedynie dodatek barwników to z pewnością jest to „podrobione”
ciemne barwione pieczywo. Uważam, że zbyt często i niewłaściwie określa się
różne rodzaje pieczywa pieczywem ciemnym. Przecież w rzeczywistości nierzadko
jest to jasne pieczywo pszenne, a jego ciemny kolor to jedynie rezultat
barwników. Nie zawiera on żadnych wartości odżywczych naturalnie ciemnego
chleba razowego, za który często uchodzi. Nauczmy się, zatem kupując chleb
odróżnić ciemny chleb „podrabiany” od prawdziwego chleba razowego, ale o tym
napisze już innym razem.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDlatego aby nie nie dać się nadziać na takie podrabiane rzeczy ja z miłą chęcią sama sobie piekę pieczywo. W szczególności jak mam pod ręką przepisy od https://basiazsercem.pl/ i wiem jak bardzo ważna w tym przypadku jest dobra mąka. W sumie to od niej najwięcej zależy czy dany wypiek się uda czy nie.
OdpowiedzUsuń