"Podrabiane" ciemne pieczywo


Powszechnie zalecane jest spożywanie ciemnego pieczywa, uznawanego za bardzo zdrowe. Nie każde jednak ciemne pieczywo jest zdrowe i wartościowe. Pieczywo ciemne jest bardzo dobre, ale wyłącznie wtedy, jeżeli jego ciemny kolor jest pochodną mąki razowej, użytej do pieczenia. Mąka pszenna ma wiele odcieni barw, związane jest to z zawartością okrywy owocowo nasiennej ziarna.  Im bardziej jest ona oczyszczona, tym jest jaśniejsza. Im więcej zawiera ona tych drobinek okrywy, tym jest ciemniejsza. To właśnie te rozdrobnione części łupin nadają jej naturalny ciemny kolor. Taką mąką jest właśnie mąka razowa, której używa się do pieczenia chleba razowego, prawdziwego i bardzo treściwego. Niestety nie każdy ciemny chleb jest upieczony z takiej ciemnej mąki.  Często zdarza się, że do pieczenia chleba pszennego używa się mąki wysokooczyszczonej Następnie dodaje się przeróżne barwiące składniki. W ten sposób tańszym kosztem jednocześnie wprowadzając konsumenta w błąd uzyskuje się „podrobiony” ciemny chleb razowy. Pieczywo najczęściej barwione jest karmelem, melasą, sproszkowaną cykorią lub słodem. Ciemny kolor pieczywa można także uzyskać dodając do pieczenia mąkę gryczaną.  Zjawisko sprzedaży barwionego pieczywa jest ostatnio dość powszechne i oczywiście nie jest zabronione. Barwniki te są dopuszczone w pieczeniu chleba, i nie są dla nas konsumentów szkodliwe. Chcąc jednak kupić dobry, zdrowy chleb dokonujmy świadomego wyboru i nie dajmy się zwieść jedynie jego ciemnej barwie. Wybierając ciemne pieczywo, zwróćmy uwagę, czy jego kolor jest rzeczywiście wynikiem użytej mąki razowej. Jeżeli tak jest, to możemy mieć pewność, że jest to prawdziwy, zdrowy chleb razowy, a nie jedynie jego „podróbka”. Jeżeli natomiast do jego pieczenia użyto mąki pszennej wysokooczyszczonej a ciemny kolor to jedynie dodatek barwników to z pewnością jest to „podrobione” ciemne barwione pieczywo. Uważam, że zbyt często i niewłaściwie określa się różne rodzaje pieczywa pieczywem ciemnym. Przecież w rzeczywistości nierzadko jest to jasne pieczywo pszenne, a jego ciemny kolor to jedynie rezultat barwników. Nie zawiera on żadnych wartości odżywczych naturalnie ciemnego chleba razowego, za który często uchodzi. Nauczmy się, zatem kupując chleb odróżnić ciemny chleb „podrabiany” od prawdziwego chleba razowego, ale o tym napisze już innym razem.

Komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlatego aby nie nie dać się nadziać na takie podrabiane rzeczy ja z miłą chęcią sama sobie piekę pieczywo. W szczególności jak mam pod ręką przepisy od https://basiazsercem.pl/ i wiem jak bardzo ważna w tym przypadku jest dobra mąka. W sumie to od niej najwięcej zależy czy dany wypiek się uda czy nie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz