szybko i przyjemnie czyli rożek francuski

Chcecie sobie przygotować coś fantastycznego? Coś przy tym bardzo prostego i szybkiego? Przychodzę z propozycją rożka francuskiego. Oczywiście wcale nie musicie go robić by go zjeść, bo czeka na was w Nowej pPiekarni z Łukowa, ale gdybyście chcieli, to zapraszam. Potrzebujemy jabłek, które ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozpuszczamy masło z łyżką miodu i sokiem z pomarańczy i cytryny. Następnie dodajemy do tego nasze jabłka i wszystko razem zasmażamy aż zgęstnieje. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Potrzebujemy również arkusz ciasta francuskiego które kroimy na kwadraty. Na kwadratach umieszczamy nasze jabłka, sklejamy po przekątnej i robimy trójkąciki. Smarujemy je z wierzchu białkiem i posypujemy grubym cukrem do dekoracji. Całość wskakuje do piekarnika z opcją grzania góra-dół i rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 min. Po tym czasie nasze rożki są już gotowe i będą wybitne i na ciepło prosto z piekarnika i dopiero po wystygnięciu gdy będziemy się nimi delektować przy kawce popołudniu. Możecie zaprosić gości i na pewno się nie powstydzicie takiego deseru! Smacznego wam życzę! 

Komentarze