Świetna opcja na drugie śniadanie czyli drożdżówka kapuśniaczek pakowana

W Nowej Piekarni z Łukowa mamy świetną opcję na drugie śniadanie czy w ogóle by zabrać ulubiony przysmak w podróż. Drożdżówka kapuśniaczek pakowana jest pyszna i długo świeża. Jeśli chcielibyście zrobić sobie kapuśniaczki sami w domu, to mam dla was pyszny przepis. Najpierw farsz. Drobno posiekaną kapustę kiszoną gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i jałowcem. Przyprawiamy odrobiną pieprzu i gotowa będzie gdy stanie się miękka. Na patelni podsmażamy cebulkę i dodajemy pieczarki. Tu już pieprzu nie żałujemy, dodajemy sól i odrobinę przecieru pomidorowego. Usmażone pieczarki dodajemy do kapusty, do tego jeszcze ciut masła i jeszcze razem to wszystko dusimy. Teraz ciasto. Mąka, drożdże suszone, żółtka jaj, letnie mleko i szczypta cukru no i masło. Zagniatamy mąkę z żółtkami, drożdżami cukrem i mlekiem. Przed końcem zagniatania dodajemy masło i gdy ciasto jest już gładkie i elastyczne odkładamy je do wyrośnięcia na półtorej godziny. Następnie gdy ciasto już wyrośnie rozwałkowujemy je, nakładamy nasz farsz i zwijamy w rulonik. I kroimy nieduże paszteciki. Odkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Potem nasze drożdżóweczki są już gotowe do skonsumowania! Życzymy smacznego! 

Komentarze