pyszne pyzy z soczewicą na obiad
Każde pyzy są pyszne, a ja do was przychodzę dzisiaj z takimi z nadzieniem z soczewicy. Zaczynamy w takim razie? Najpierw musimy zająć się nadzieniem. Potrzebujemy soczewicy, którą zalewamy wodą i sokiem pomidorowym. Gotujemy ją do miękkości i do momentu aż nasza soczewica wypije cały płyn. Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę razem z czosnkiem. Dodajemy je do ugotowanej soczewicy, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką i blędujemy. A teraz ciasto na pyzy! Potrzebujemy ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę, do tego masło, jajko i mąka ziemniaczana. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Urywamy kawałki ciasta, formujemy kulkę, spłaszczamy i kładziemy nadzienie. Następnie dokładnie zamykamy i formujemy pyzę. Gdy mamy już gotowe kluseczki gotujemy wodę z solą. Na gotującą się wodę rzucamy nasze pyzy i czekamy aż wypłyną. Gotujemy potem jeszcze przez chwilkę i wyławiamy prosto na talerz. Ja podaję z cebulką podsmażoną na złoto, ale ze skwarkami są równie fantastyczne. Pozostaje mi serdecznie polecić i zarekomendować, a jeśli nie macie ochoty i czasu robić ich sami to zapraszamy do Nowej Piekarni z Łukowa gdzie dostaniecie pyzy z soczewicą wybitne i genialne. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz