Mniam, to przecież strucla makowa Autor: M.K w dniu czerwca 30, 2025 Pobierz link Facebook X Pinterest E-mail Inne aplikacje Ach pyszności! Przecież to pyszna strucla makowa! Czy jesteś w stanie się jej oprzeć? A teraz przepis na tą wspaniałą słodkość. Najpierw ciasto. Mąka pszenna, żółtka jaj, mleko, cukier, drożdże suche i masełko. Zagniatamy wszystkie składniki prócz masła. To dodajemy dopiero pod koniec ugniatania i zagniatamy aż nasze ciasto będzie elastyczne i gładkie. Teraz musi iść do ciepłego miejsca by dobrze wyrosnąć. Jeżeli wasza gotowa masa makowa będzie troszkę zbyt wilgotna, to możecie ją podsmażyć na małym ogniu z łyżeczką masła. Dodajcie też ulubione bakalie! Rodzynki, orzechy, figi czy daktyle. Do masy makowej należy również wmieszać ubite na sztywno białka jaj. Kiedy nasze ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na placek o grubości 1 centymetr. Nakładamy masę makową i zwijamy rulon. Jeśli będzie zbyt długi by zmieścić się do piekarnika to przekrawamy roladę na pół. Wkładamy ją w papier do pieczenia i obwijamy dwa razy. Do piekarnika nagrzanego do 190 stopni wkładamy nasze strucle i pieczemy około 40 minut. Po wystygnięciu możemy nasze strucle udekorować jak lubimy, lukrem, cukrem-pudrem. I tym sposobem nawet w środku lata może zapachnieć świętami! Smacznego! Komentarze
Komentarze
Prześlij komentarz