Pyzy z soczewicą – roślinna klasyka na ciepło

Choć pyzy kojarzą się często z nadzieniem mięsnym, ich wersja z soczewicą zyskuje coraz większą popularność – zwłaszcza wśród osób szukających roślinnych, sycących dań. Pyzy z soczewicą to świetna propozycja na ciepły posiłek – pożywna, aromatyczna i zgodna z tradycją kuchni domowej.


Dlaczego soczewica?

Soczewica to bogate źródło białka roślinnego, błonnika i minerałów. Dobrze przyprawiona, staje się znakomitym farszem – pełnym smaku, a przy tym lekkim dla organizmu. W połączeniu z delikatnym ciastem ziemniaczanym tworzy danie idealne zarówno na obiad, jak i do odgrzania następnego dnia.


Przepis na pyzy z soczewicą

Składniki na ciasto ziemniaczane:

ziemniaki – 1,2 kg (najlepiej mączyste, np. typu C)

mąka ziemniaczana – ok. 1 szklanka (dodawana do masy ziemniaczanej)

jajko – 1 sztuka

sól – do smaku


Farsz z soczewicy:

soczewica czerwona – 1 szklanka

cebula – 1 sztuka

czosnek – 1 ząbek

majeranek – 1 łyżeczka

sól, pieprz – do smaku

olej roślinny – do smażenia


Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, ugotuj i ostudź. Przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz.

Do ziemniaków dodaj jajko i stopniowo mąkę ziemniaczaną – tyle, aby masa była zwarta i dało się formować kule.

Soczewicę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (ok. 10–12 minut), odcedź.

Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oleju, dodaj ugotowaną soczewicę i przyprawy. Całość zmiksuj lub rozgnieć widelcem.

Z ciasta ziemniaczanego formuj kulki, rozpłaszczaj, nakładaj farsz i dokładnie zlepiaj.

Gotuj w osolonym wrzątku ok. 3–5 minut od momentu wypłynięcia.


Jak podawać?

Pyzy z soczewicą najlepiej smakują polane zrumienioną cebulką lub masłem z ziołami. Można też podać je z sosem grzybowym lub pomidorowym, zależnie od preferencji. To danie syci na długo i doskonale wpisuje się w kuchnię wegetariańską lub postną.

Pyzy z soczewicą to pomysł na smaczny, tani i pełnowartościowy obiad. Tradycyjna forma z nowoczesnym, roślinnym twistem – idealna na każdą porę roku.

Komentarze