Paluch czosnkowy – aromatyczna przekąska z piekarni

W piekarniczym repertuarze nie może zabraknąć pozycji, która łączy puszystość ciasta drożdżowego z intensywnym, charakterystycznym aromatem czosnku. Paluch czosnkowy to idealna propozycja dla miłośników wyrazistych smaków i domowego pieczywa z dodatkiem przypraw.


Prosta forma – wielka siła smaku

Paluch czosnkowy wyróżnia się prostą formą: to podłużna, lekko skręcona bułka z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Sekret jego smaku tkwi w dodatku masła czosnkowego – aromatycznego masła z drobno posiekanym świeżym czosnkiem, pietruszką i szczyptą soli.

Podczas pieczenia masło czosnkowe przenika ciasto, tworząc apetyczne przebarwienia i intensywny zapach, który przyciąga z daleka.

Idealny dodatek i samodzielna przekąska

Paluch czosnkowy świetnie sprawdza się:

jako dodatek do zup (np. kremu z pomidorów lub dyni),

do sałatek,

do grillowanych potraw,

jako szybka przekąska na ciepło.

W piekarniach często oferowany jest na świeżo, jeszcze ciepły, gotowy do spożycia bez żadnych dodatków.


Wariant domowy – spróbuj samodzielnie!

Składniki na ciasto:

300 g mąki pszennej

150 ml letniej wody

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy


Masło czosnkowe:

50 g masła

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka natki pietruszki

sól do smaku


Wykonanie:

Zrób zaczyn z drożdży, cukru i części wody, odstaw na 10 minut.

Dodaj resztę składników i wyrób elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.

Podziel ciasto na porcje, uformuj paluchy, posmaruj masłem czosnkowym.

Piecz ok. 15–20 minut w 200°C, aż nabiorą złocistego koloru.

Paluch czosnkowy – prosty i pyszny

To przykład wypieku, który mimo prostoty cieszy się dużą popularnością i uznaniem. Paluch czosnkowy to nie tylko przekąska – to mały kawałek domowego ciepła z intensywnym aromatem, który zostaje w pamięci.

Komentarze