Ciasto „Stefanka tortowa” – klasyka w eleganckim wydaniu

W polskiej tradycji cukierniczej Stefanka to dobrze znane i lubiane ciasto przekładane – najczęściej bazujące na miodowych plackach z kremową masą. W wersji tortowej Stefanka zyskuje jednak nieco bardziej uroczysty charakter. To ciasto warstwowe, efektowne w wyglądzie, a przy tym pełne znajomego smaku domowego wypieku.


Składniki na placki miodowe (3 warstwy):

2,5 szklanki mąki pszennej

2 jajka

100 g cukru

100 g masła

2 łyżki miodu

1 łyżeczka sody oczyszczonej


Masa kremowa:

750 ml mleka

200 g masła

5 łyżek kaszy manny

1/2 szklanki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżka likieru (opcjonalnie – np. ajerkoniak lub amaretto)


Polewa:

100 g gorzkiej czekolady

3 łyżki mleka

1 łyżka masła


Przygotowanie:

Ciasto miodowe: W rondlu rozpuść masło z cukrem i miodem. Po lekkim przestudzeniu dodaj jajka, mąkę i sodę. Zagnieć ciasto, podziel na 3 części i każdą rozwałkuj. Piecz na papierze do pieczenia w 180°C przez 10–12 minut na złoto. Odstaw do ostygnięcia.

Masa: Zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Na wrzące mleko wsypuj kaszę mannę, mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia. Masło utrzyj i dodawaj po łyżce wystudzoną kaszę, miksując na gładki krem. Na końcu możesz dodać odrobinę likieru dla aromatu.

Złożenie tortu: Na pierwszym placku rozsmaruj 1/2 masy, przykryj drugim plackiem, znów masa, trzeci placek na wierzchu. Obciąż delikatnie i odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc), by ciasto zmiękło.

Polewa: Rozpuść czekoladę z mlekiem i masłem na gładką masę. Polej wierzch i wyrównaj. Można dodatkowo posypać orzechami lub wiórkami czekoladowymi.


Stefanka tortowa – na co dzień i od święta

To ciasto świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinne uroczystości, jak i jako elegancki wypiek na świąteczny stół. Ma doskonałą strukturę do krojenia, łatwo się przechowuje i smakuje nawet lepiej po 1–2 dniach. „Stefanka tortowa” to kwintesencja domowej tradycji w odświętnym, wykwintnym wydaniu.

Komentarze