Zastosowanie palucha ziołowego

Paluch ziołowy w Nowej piekarni z Łukowa to świetna przekąska dla każdego na drugie śniadanie, ale również polecam go serdecznie na imprezy i spotkania z przyjaciółmi. Świetnie będzie smakował podgrzany i podany z kubkiem gorącego czerwonego barszczu, ale równie fantastycznie sprawdzi się w roli przekąski podawanej z dipami. Mam dla was propozycję kilku takich właśnie sosików które razem z paluchem ziołowym zrobią furorę na waszej domówce. Propozycja pierwsza to sos cukiniowo-paprykowy. Musimy pokroić w grubą kostkę cukinię, czerwoną paprykę i czerwoną cebulę. Wszystko mieszamy z oliwą z oliwek i przyprawą curry. Następnie rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy aż warzywa się zrumienią. Następnie po wyjęciu gdy nasze warzywa przestygną blendujemy je na gładką masę. Dodajemy łyżkę jogurtu greckiego i łyżkę majonezu, dobrze mieszamy i nasz cukiniowy sosik z curry jest gotowy. Kolejna propozycja to sos bazyliowy. Potrzebujemy dużo liści świeżej bazyli. Wrzucamy je do blendera razem z ząbkiem czosnku i odrobiną soku z cytryny. Wszystko blendujemy. Następnie dodajemy łyżkę jogurtu greckiego, no i łyżeczkę majonezu i już nasz pyszny zielony sos bazyliowy do paluchów ziołowych jest gotów! Jeżeli nasze paluchy ziołowe podacie z tymi sosikami to gwarantuję wam że wasi goście będą zachwyceni. Smacznego! 

Komentarze