Z ratunkiem przybywa pieróg z mięsem na ciepło
Ile razy się zdarzyło że znajomi w ostatniej chwili się zapowiedzieli na wieczór a ty nie masz pomysłu co im podać? A może masz po prostu dość tradycyjnych krokietów z mięsem? Nasza alternatywa powinna cię ucieszyć. Prezentuję ci dzisiaj pieróg z mięsem na ciepło z Nowej piekarni z Łukowa. Jest to tradycyjne ciasto drożdżowe wypełnione po brzegi pysznym, delikatnym farszem z mielonego mięska. Jak zrobić samodzielnie taki pieróg? Potrzebujesz mąki pszennej, żółtek jaj, do tego ciepłe mleko, masło, szczyptę soli i cukru i rzecz jasna drożdży – najlepiej suchych. W misce umieszczamy mąkę, drożdże, żółtka, sól i cukier. Dodajemy mleko i zagniatamy. Przed końcem zagniatania dodajemy miękkie masło i wszystko wyrabiamy dokładnie na gładkie ciasto Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Farsz do naszego pieroga to mięsko wieprzowe mielone. Na patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę razem z czosnkiem i dodajemy mięso przyprawione wcześniej papryką mieloną, pieprzem i solą. Przed końcem smażenia dodajemy odrobinę przecieru pomidorowego i gotowe. Nasze wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość pół centymetra i wykrawamy z niego duże kółka. Nakładamy na nie farsz i sklejamy jak tradycyjne pierogi. Następnie odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i czekamy aż wyrosną jeszcze około 20 minut. Do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 30 minut. Nasze pierogi będą smakowały równie dobrze na ciepło w towarzystwie barszczu jak i na zimno z kubkiem mrożonej herbaty. Jeśli nie chcecie robić tego sami w domu, to zapraszamy po naszego pysznego pieroga z mięsem na ciepło do Nowej piekarni z Łukowa!
Komentarze
Prześlij komentarz