Pyszny przepis na przekąskę pikantną
W Nowej piekarni z Łukowa możecie zakupić fantastyczną przekąskę pikantną, która trafi w gust każdego amatora nieco ostrzejszych smaków. Jeśli jednak macie ochotę coś samemu upichcić w domu to ja do was przychodzę dzisiaj z przepisem na właśnie taką przekąskę. Potrzebujemy na ciasto mąkę pszenną, suche drożdże, żółtka jaj, szczyptę soli i łyżeczkę cukru oraz letnie mleko i masło. Na farsz przydadzą nam się pieczarki, cebula, pomidory, sól, pieprz i ser żółty. Najpierw ciasto. Do mąki dodajemy drożdże, sól i cukier, żółtka jajek i wlewamy letnie mleko. Zagniatamy ciasto i gdy będziemy mieć już połączone składniki to dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy na elastyczną masę i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy sobie farsz. Najpierw cebulkę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na złoto. Następnie równie drobno pokrojone pieczarki dodajemy i przesmażamy wszystko razem. Na koniec dodajemy pomidory i wszystko razem smażymy aż uzyskamy z pomidorów sos. Przyprawiamy solą i hojnie pieprzem. Kiedy nasz farsz przestygnie dodajemy do niego potarty na grubych oczkach ser żółty i wszystko razem mieszamy. Kiedy nasze ciasto już wyrośnie to rozwałkowujemy je na cienki placek grubości około 0.5 centymetra. Następnie nakładamy i rozkładamy równo nasz farsz i zwijamy nasze ciasto w roladę. Odkrawamy kawałki tak jak na paszteciki, ale większe tak żeby po delikatnym rozpłaszczeniu wyszły nam zgrabne prostokąciki. Odkładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i czekamy jeszcze 20 minut aż wyrosną. Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez pół godziny. Po wyjęciu możemy je konsumować od razu na ciepło, ale równie dobrze będą smakowały na zimno. Jeśli nie chce wam się eksperymentować to zapraszamy do Nowej Piekarni z Łukowa po nasze przekąski pikantne a na pewno nie pożałujecie. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz