Pyszna babka piaskowa dla każdego

Babka piaskowa to najbardziej popularna w naszym kraju babeczka. Jest prosta w przygotowaniu i właściwie będzie smakować każdemu z kawką lub herbatą. Możesz udać się po nią do niezastąpionej Nowej Piekarni z Łukowa, lub spróbować zrobić ją samemu w domu. Mam dla państwa szybki i łatwy w przygotowaniu przepis. Będziemy potrzebować mąki pszennej, mąki ziemniaczanej czy jakiejkolwiek innej skrobi ziemniaczanej, cukru, oleju roślinnego – ja używam sezamowego, ale może być każdy inny, jajek i proszku do pieczenia. Obie mąki i proszek do pieczenia mieszamy dokładnie w misce. W innej misce umieść cukier i rozbij do niej jajka, a następnie miksuj na puszystą masę w której cukier całkowicie się rozpuści. Do masy jajecznej gdy będzie już ubita, dolewaj cieniutkim strumieniem olej cały czas miksując. Kiedy już cały olej zostanie wmiksowany do masy jajecznej, dodajemy składniki sybkie które delikatnie mieszamy z płynnymi. Teraz wystarczy ciasto przelać do formy przed tem wysmarowanej masłem i przesypanej bułką tartą i już można piec. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni z opcją pieczenia góra-dół i zostawiamy do pieczenia na 55 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe i po wystudzeniu można już wcinać! Jeśli jednak babka piaskowa ma być równie pyszna co wasza domowa, ale nie macie czasu jej piec, to zapraszamy po naszą babeczkę do Nowej piekarni z Łukowa! 

Komentarze