Przekąska pikantna – pieczone kieszonki z ostrym nadzieniem warzywno-serowym

 Nie każdy wypiek musi być słodki – w świecie piekarnictwa równie ważne miejsce zajmują wytrawne przekąski, które zaskakują smakiem i aromatem. Przekąska pikantna to doskonała propozycja dla tych, którzy lubią zdecydowane smaki i chrupiące wypieki z wyrazistym wnętrzem.


Pomysł na domową pikantną przekąskę: kieszonki z ciasta drożdżowego

To danie sprawdza się zarówno jako przekąska imprezowa, lunch do pracy, jak i ciepły dodatek do zupy krem. Co więcej, można je przygotować z wyprzedzeniem i podgrzać tuż przed podaniem.


Składniki (na 6–8 sztuk):

Ciasto drożdżowe:

500 g mąki pszennej

250 ml ciepłej wody

25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru


Nadzienie:

1 mała czerwona papryka

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

100 g żółtego sera (np. cheddar, gouda)

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1/2 łyżeczki płatków chili (lub więcej, do smaku)

sól, pieprz, oregano


Sposób przygotowania:

Ciasto: W misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie z cukrem. Odstaw na 10 minut. Dodaj mąkę, sól i oliwę, wyrób elastyczne ciasto. Odstaw pod przykryciem na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Farsz: Pokrój warzywa w drobną kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gdy masa lekko przestygnie, dodaj starty ser.

Formowanie: Ciasto rozwałkuj na prostokąty, na jednej połowie każdego z nich ułóż nadzienie, przykryj drugą i zlep brzegi. Można je również formować w kształt pierożków lub sakiewek.

Pieczenie: Przełóż kieszonki na blaszkę, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp np. sezamem lub czarnuszką. Piecz w 200°C przez ok. 20–25 minut, aż się zarumienią.


Wariacje i podanie:

Przekąska pikantna może mieć różne oblicza – od wersji z jalapeño, przez farsz z chorizo, aż po warzywa w stylu meksykańskim. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym, jogurtowo-ziołowym lub ketchupem domowej roboty.

Komentarze