Król może być tylko jeden, więc przed Państwem makowiec królewski

Makowiec to ciasto które kochamy wszyscy i jest on obowiązkową pozycją na każde święta. Mam dla państwa dzisiaj mój przepis jak zrobić pyszny makowiec królewski, jeśli jednak nie jesteście fanami pieczenia to polecam udać się do Nowej piekarni z Łukowa i dostaniecie tam makowiec królewski wybitny. Na ciasto będziemy potrzebować mąkę pszenną, żółtka jajek, drożdże suche, ciepłe mleko, masło, sól i cukier. Do nadzienia przyda nam się masa makowa i białka jajek. Najpierw ciasto. Mąkę, drożdże, żółtka, sól i cukier umieszczamy w misce, dodajemy ciepłe mleko i zagniatamy. Do zagniecionego ciasta dodajemy masło i wszystko ugniatamy do momentu uzyskania elastycznego, gładziutkiego ciasta. Teraz pozostaje nam tylko odłożyć je na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ubijamy białka jajek na sztywną pianę i małymi porcjami wmieszowywujemy ją do masy makowej. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na placek 1,5 centymetrowej grubości. Wykładamy nasz farsz makowy i zwijamy roladę. Roladę zawijamy dość luźno w papier do pieczenia i umieszczamy na blaszce do pieczenia. Nasz makowiec pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni z funkcją pieczenia góra-dół przez 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i wyjmujemy naszego króla po 15 minutach. Później należy odczekać aż wystygnie, no i właściwie to wszystko! To znaczy nic innego nam nie pozostaje, tylko go schrupać. Ja myślę sobie jednak że lepiej będzie po niego pójść do Nowej Piekarni z Łukowa i od razu się nim delektować! Smacznego! 

Komentarze