Babka piaskowa 500 g – klasyka polskiego wypieku w solidnym wydaniu


Babka piaskowa 500 g to ciasto, które niezmiennie kojarzy się z domowym ciepłem, świętami i tradycyjną kuchnią. Mimo swojej prostoty w składzie i wykonaniu, wciąż zachwyca lekkością, kruchością i wyraźnym, maślanym smakiem. W wersji 500-gramowej idealnie sprawdza się jako deser dla całej rodziny – do porannej kawy, herbaty czy jako słodki dodatek do popołudniowego spotkania.

Dlaczego babka piaskowa cieszy się niesłabnącą popularnością?

To jedno z tych ciast, które przetrwały próbę czasu – nie tylko dlatego, że jest łatwa w przygotowaniu, ale również dzięki swojej uniwersalności. Można ją jeść solo, z cukrem pudrem, polewą lub w towarzystwie owoców. Jest lekka, puszysta i ma strukturę przypominającą właśnie – piasek – stąd jej nazwa.


Podstawowy skład babki piaskowej 500 g:

250 g mąki pszennej

250 g masła

200 g cukru pudru

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub skórki z cytryny

Szczypta soli

Cukier puder do dekoracji


Jak przygotować tradycyjną babkę piaskową?

Oddziel białka od żółtek.

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.

Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wanilię lub skórkę cytrynową.

Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli i delikatnie wmieszaj do masy.

Przełóż do formy na babkę (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą).

Piecz ok. 45–50 minut w temperaturze 170°C – do suchego patyczka.

Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.


Babka piaskowa 500 g to kwintesencja prostoty i smaku. Idealna na święta wielkanocne, ale równie dobrze sprawdza się na co dzień. Dzięki swojej trwałości, świetnie nadaje się również jako wypiek pakowany – gotowy do spożycia w każdej chwili.

Komentarze