Babka piaskowa 500 g to ciasto, które niezmiennie kojarzy się z domowym ciepłem, świętami i tradycyjną kuchnią. Mimo swojej prostoty w składzie i wykonaniu, wciąż zachwyca lekkością, kruchością i wyraźnym, maślanym smakiem. W wersji 500-gramowej idealnie sprawdza się jako deser dla całej rodziny – do porannej kawy, herbaty czy jako słodki dodatek do popołudniowego spotkania.
Dlaczego babka piaskowa cieszy się niesłabnącą popularnością?
To jedno z tych ciast, które przetrwały próbę czasu – nie tylko dlatego, że jest łatwa w przygotowaniu, ale również dzięki swojej uniwersalności. Można ją jeść solo, z cukrem pudrem, polewą lub w towarzystwie owoców. Jest lekka, puszysta i ma strukturę przypominającą właśnie – piasek – stąd jej nazwa.
Podstawowy skład babki piaskowej 500 g:
250 g mąki pszennej
250 g masła
200 g cukru pudru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub skórki z cytryny
Szczypta soli
Cukier puder do dekoracji
Jak przygotować tradycyjną babkę piaskową?
Oddziel białka od żółtek.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wanilię lub skórkę cytrynową.
Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli i delikatnie wmieszaj do masy.
Przełóż do formy na babkę (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą).
Piecz ok. 45–50 minut w temperaturze 170°C – do suchego patyczka.
Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Babka piaskowa 500 g to kwintesencja prostoty i smaku. Idealna na święta wielkanocne, ale równie dobrze sprawdza się na co dzień. Dzięki swojej trwałości, świetnie nadaje się również jako wypiek pakowany – gotowy do spożycia w każdej chwili.
Komentarze
Prześlij komentarz