Babka cytrynowa wprost na świąteczny stół

Baby i babki to wspaniałe tradycyjne ciasta w okresie wielkanocnym. W Nowej piekarni z Łukowa dostaniecie wilgotną i pyszną babkę cytrynową 300g, ale jeżeli mielibyście ochotę zrobić ją sami w domu, to przychodzę do was z prostym przepisem. Będziemy potrzebować mąki pszennej, masła, jajek, cukru, proszku do pieczenia no i rzecz jasna cytryny. Co robimy. Musimy oddzielić białka od żółtek. Następnie w misce ubijamy na puszystą masę cukier, z żółtkami i miękkim masłem. Kiedy nasza masa jest już puszysta, a cały cukier się w niej pięknie rozpuścił, dodajemy mąkę proszek do pieczenia i otartą skórkę z cytryny razem z wyciśniętym sokiem z owocu. Wszystko razem miksujemy na gładziutkie ciasto. Teraz pora na białka. Ubijamy je na piękną pianę, uważając by nie poprzebijały się pęcherzyki powietrza. Kiedy nasza piana będzie już gotowa, dodajemy ją po jednej łyżce wmieszowując delikatnie do naszego ciasta. Teraz pora przelać ciasto do formy i zapakować do rozgrzanego piekarnika. Jeśli mamy funkcję termoobiegu to na 170 stopni, jeżeli z funkcją grzania góra-dół to na 180 stopni. Pieczemy przez około 40 minut. Po wystudzeniu możemy naszą babkę polukrować lukrem z soku cytrynowego i cukru-pudru, a jeżeli nie macie ochoty na pieczenie samodzielnie to właśnie po taką pyszną babkę zapraszamy do Nowej piekarni z Łukowa! Babka cytrynowa 300g poleca się na wasze stoły. 

Komentarze