Babka cytrynowa 300 g – klasyka w lekkim, orzeźwiającym wydaniu

Babka cytrynowa 300 g to wypiek, który łączy w sobie delikatność klasycznego ciasta z przyjemnie orzeźwiającym aromatem cytryny. To ciasto, choć proste, potrafi zachwycić intensywnością smaku i wilgotną, puszystą konsystencją. W wersji pakowanej świetnie sprawdza się jako szybka przekąska do kawy, element śniadania lub deser na wynos.

Czym wyróżnia się babka cytrynowa 300 g?

Przede wszystkim swoją subtelną równowagą między słodyczą a kwaskową nutą skórki i soku z cytryny. Dzięki temu babka cytrynowa jest lekka i odświeżająca – w sam raz na cieplejsze dni, ale również jako przełamanie smaków po sytym posiłku. Jej niewielka porcja sprawia, że łatwo ją przechowywać, serwować i dzielić – idealna dla jednej lub dwóch osób.

Składniki w klasycznej wersji:

150 g mąki pszennej

100 g cukru

100 g masła

2 jajka

1 cytryna (sok i otarta skórka)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

Cukier puder do posypania (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:

Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.

Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując.

W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj suche składniki do masy maślanej.

Na końcu wmieszaj sok z cytryny i startą skórkę.

Przelej ciasto do foremki (np. małej keksówki) wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35–40 minut – do suchego patyczka.

Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.


Babka cytrynowa 300 g to świetna propozycja na co dzień i od święta – poręczna, smaczna i pachnąca domowym ciepłem. W wersji pakowanej doskonale nadaje się także do sprzedaży detalicznej, cateringu lub jako słodki prezent.

Komentarze