Seromak to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie kremową masę serową i aromatyczną warstwę makową. To doskonały wypiek dla miłośników tradycyjnych smaków, często pojawiający się na świątecznych stołach.
Składniki:
Spód:
200 g herbatników
100 g masła
Masa makowa:
250 g maku mielonego
100 ml mleka
80 g cukru
50 g masła
1 łyżka miodu
50 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
1 białko
Masa serowa:
500 g twarogu mielonego
120 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Przygotowanie spodu:
Herbatniki zmiel na drobne okruchy, wymieszaj z roztopionym masłem.
Masę wyłóż na dno tortownicy i delikatnie dociśnij.
Przygotowanie masy makowej:
Mleko zagotuj z masłem, cukrem i miodem.
Dodaj mak, rodzynki i posiekane orzechy. Gotuj przez kilka minut, aż masa zgęstnieje.
Po ostudzeniu wmieszaj ubite białko.
Przygotowanie masy serowej:
Twaróg utrzyj z cukrem i masłem.
Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj na gładką masę.
Pieczenie:
Na spód z herbatników wyłóż masę makową, a następnie serową.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 170°C przez około 50 minut.
Po upieczeniu ostudź i schłódź w lodówce przez kilka godzin.
Seromak to doskonały wybór dla tych, którzy nie mogą się zdecydować między sernikiem a makowcem. Delikatna konsystencja sera i intensywny smak maku tworzą harmonijną całość, idealną na każdą okazję.
Komentarze
Prześlij komentarz