Seromak – idealne połączenie sera i maku

 Seromak to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie kremową masę serową i aromatyczną warstwę makową. To doskonały wypiek dla miłośników tradycyjnych smaków, często pojawiający się na świątecznych stołach.


Składniki:

Spód:

200 g herbatników

100 g masła


Masa makowa:

250 g maku mielonego

100 ml mleka

80 g cukru

50 g masła

1 łyżka miodu

50 g rodzynek

50 g orzechów włoskich

1 białko


Masa serowa:

500 g twarogu mielonego

120 g cukru

2 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

50 g masła

1 łyżka mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:

Przygotowanie spodu:

Herbatniki zmiel na drobne okruchy, wymieszaj z roztopionym masłem.

Masę wyłóż na dno tortownicy i delikatnie dociśnij.

Przygotowanie masy makowej:

Mleko zagotuj z masłem, cukrem i miodem.

Dodaj mak, rodzynki i posiekane orzechy. Gotuj przez kilka minut, aż masa zgęstnieje.

Po ostudzeniu wmieszaj ubite białko.

Przygotowanie masy serowej:

Twaróg utrzyj z cukrem i masłem.

Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj na gładką masę.


Pieczenie:

Na spód z herbatników wyłóż masę makową, a następnie serową.

Piecz w nagrzanym piekarniku do 170°C przez około 50 minut.

Po upieczeniu ostudź i schłódź w lodówce przez kilka godzin.


Seromak to doskonały wybór dla tych, którzy nie mogą się zdecydować między sernikiem a makowcem. Delikatna konsystencja sera i intensywny smak maku tworzą harmonijną całość, idealną na każdą okazję.

Komentarze