Przekąska na każdą okazję czyli pieróg z kapustą na ciepło
Dzisiaj przychodzę do was z pyszną przekąską na każdą okazję zarówno na zimno jak i na ciepło. Możecie to zrobić sami w domu, ale jeśli nie macie czasu i ochoty, to zapraszamy do Nowej Piekarni z Łukowa gdzie możecie dostać pieróg z kapustą na ciepło. Jest to drożdżowa przekąska z pysznym kapuścianym nadzieniem. Do zrobienia go będziecie potrzebować na farsz kapustę kiszoną, cebulę, masło, pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy. Na ciasto potrzebna jest mąka, żółtka jaj, drożdże, mleko, i masło. Przyda się także szczypta soli i pół łyżeczki cukru. Kapustę szatkujemy, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy zalewamy wodą w garnku i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w piórka i przysmażamy na złoto na maśle. Z ugotowanej kapusty wyjmujemy liść laurowy i w miarę możliwości ziele angielskie i dodajemy naszą cebulę. Wszystko razem dusimy jeszcze przez parę minut pod przykryciem. Teraz ciasto drożdżowe. Mąkę, suche drożdże, żółtka jaj cukier i sól mieszamy w misce i dodajemy letnie mleko. Zagniatamy ciasto, a następnie dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto zagniatamy na elastyczną masę i następnie odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Gdy mamy już wyrośnięte pięknie ciasto, wyrzucamy je na oprószoną stolnicę i rozwałkowujemy. Następnie wykrywamy dość duże kółka, możemy do tego użyć dużego kubka. Na każde kółko nakładamy farsz i sklejamy brzegi jak w każdym pierogu. Nasze pierogi rosną sobie jeszcze przez pół godziny na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wjeżdżają do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy je przez 25 minut. Będą pyszne na ciepło zwłaszcza jeżeli popijemy je kubkiem gorącego czerwonego barszczyku. Pozostaje mi tylko życzyć smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz