Leciutka słodycz czyli ciastko puchate

Każdy z nas ma czasami ochotę na coś słodkiego i kremowego. Często jednak kremowe ciasta są dość ciężkie, a ja przychodzę do was z propozycją prosto z Nowej Piekarni z Łukowa która zdecydowanie ciężka nie jest. Ciastka puchate są lekkie i przepyszne, a są po prostu ciastem francuskim z kremem budyniowym. Jeśli macie ochotę zrobić je samodzielnie w domu – nic prostrzego. Ale jeżeli chcielibyście po prostu delektować się pysznym ciastkiem bez pracy w kuchni, to Nowa Piekarnia z Łukowa zaspokoi waszą potrzebę bez trudu. A jak zrobić je samodzielnie? Potrzebujemy ciasta francuskiego, może być kupione w sklepie w rolce. Ja kroję rozwinięty arkusz ciasta na równe prostokąciki i piekę je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut. Nasze prostokąty trochę urosną, ale nie należy się tym przejmować, wszystko będzie dobrze. Krem budyniowy to też nic trudnego. Gotujemy gęsty budyń, ja zawsze daję waniliowy i nie przesadzam z cukrem. Zostawiamy go by wystygł, a następnie ubijamy masło. Masło musi być puchate i jasne, wtedy po jednej łyżce dodajemy budyń stale miksując. Krem odstawiamy na 2 – 3 godziny do lodówki i po tym czasie jest już gotowy. Nakładamy go na prostokącik z ciasta francuskiego i przykrywamy drugim. Jeśli lubicie, można z wierzchu oprószyć cukrem-pudrem, lub polać czekoladą. Od i cała tajemnica, ale te puchate ciastka które znajdziecie w Nowej Piekarni z Łukowa, są po prostu wybitne, więc skuście się i spróbujcie. 

Komentarze