Inaczej niż zwykle czyli zapraszam na pączka z toffi
Kochamy pączki. Ten fakt jest niepodważalny. Lubimy te klasyczne z różą, ale takie z wymyślnymi kremami też lubimy. Dzisiaj zapraszam was na pączka toffi. Takiego właśnie pączka znajdziecie w Nowej Piekarni z Łukowa. Pączek toffi kusi tym że nie jest takim bardzo klasycznym pączkiem, ale z drugiej strony krem toffi to coś co wszyscy znamy i kochamy. Kremy toffi w ciastach, polewy do rozmaitych deserów, do lodów to coś co wszyscy znamy od lat. Cukierki toffi to przecież smak dzieciństwa. To czemu by nie nadzienie o tym słodkim smaku w pączku? Pączek jest stworzony z dobrze wyrośniętego ciasta drożdżowego. Dodajemy zwykle do tego ciasta odrobinę alkoholu, zwykle jest to spirytus, wódka lub czasami rum. Dodaje się go po to by pączki smażąc się w oleju w wysokiej temperaturze się nie paliły tylko równo piekły. Ciasto składa się z mąki, drożdży, mleka, żółtek, masła i tegoż właśnie alkoholu. Dobrze wyrośnięte ciasto formujemy w małe kuleczki które rzucane są na olej w temperaturze 165 stopni. Taka temperatura pozwala pączkom usmażyć się na piękny złocisty kolor, a w środku są mięciutkie i sprężyste. Ale tyle o pączkach, a co z ich nadzieniem? Krem toffi właściwie jest bardzo prosty w przyżądzeniu. W rondelku mamy cukier i parę łyżek wody. Tą mieszaninę gotujemy aż cały cukier się rozpuści i nabierze ładnego jasno brązowego koloru. Następnie dodajemy do naszej mieszaniny śmietankę 30% i mieszamy energicznie. Gdy nasza masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Oto i cały krem toffi. Do naszych usmażonych pączków możemy ją zaszprycować szprycą cukierniczą i tym sposobem mamy fantastyczne pączki toffi. Ale wiecie co jest najwspanialsze? Wcale nie musicie ich robić w domu sami! Jeśli tylko macie ochotę na pączka toffi, to po prostu zapraszamy po niego do Nowej Piekarni z Łukowa!
Komentarze
Prześlij komentarz