smak który przekonuje każdego, więc zapraszam na pizzę z pieczarką
Jak zawsze zachęcam żeby spróbować najlepszych wypieków na świecie, czyli do Nowej Piekarni z Łukowa. Gdyby was jednak naszła ochota by spróbować swoich sił w kuchni to dziś przychodzę z propozycją pizzy z pieczarką. Będziemy potrzebować składników na ciasto drożdżowe, czyli mąkę pszenną mleko ciepłe ale nie gorące, masło, żółtka jajek, suche drożdże, szczyptę soli i odrobinkę cukru by drożdże nakarmić. Na farsz do naszych małych pizz potrzebujemy cebulę, masło i pieczarki, oraz przecier pomidorowy i mozzarellę. Zaczynamy. Do miski wskakują mąka, drożdże, żółtka sól i cukier. Wszystko mieszamy szpatułką i dolewamy mleko i zagniatamy ciasto. Rozpuszczamy odrobinę masła i przestudzone dodajemy pod koniec wyrabiania ciasta. Całość zagniatamy na elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto ląduje pod przykryciem w ciepłym miejscu i rośnie przez półtorej godziny. My teraz możemy zająć się farszem. Pokrojoną drobniutko cebulę przesmażamy na maśle i gdy jest już szklista dodajemy także pokrojone drobno pieczarki. Przesmażamy, odrobinę solimy i dodajemy czarny pieprz w ilości ulubionej i odstawiamy. Kiedy nasze ciasto pięknie podrosło na stolnicy ugniatamy je jeszcze raz by pozbyć się powietrza i odrywając małe kawałeczki formujemy placuszki które układamy na blaszce i czekamy aż znów troszkę podrosną. Następnie smarujemy je odrobiną przecieru pomidorowego, nakładamy nasz pieczarkowy farsz i wszystko posypujemy startą mozzarellą. Teraz nasze małe pizze na 25 minut wchodzą do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i się pieką. Potem możemy je wyjąć i albo zjeść na ciepło, albo poczekać aż przestygną i zabrać je na drugie śniadanie. Mam nadzieję że będą wam smakować!
Komentarze
Prześlij komentarz