pyszne wariacje na temat chleba żytniego lnianego

Mamy karnawał, fantastyczny czas w roku gdy chodzimy zarówno na huczne zabawy, jak i częściej urządzamy imprezy w naszych domach dla najbliższych. Całkiem udaną propozycją na podkład do przekąsek imprezowych jest chleb żytni lniany od Nowej Piekarni z Łukowa – możemy z niego wyczarować pyszne małe kanapeczki które trafią na raz do naszych ust. Ja przychodzę z kilkoma propozycjami na wykorzystanie go przez was. Pierwsza propozycja to klasyk który wszyscy znamy i kochamy. Kroimy kromki naszego chleba żytniego lnianego w kwadraciki. Każdy smarujemy majonezem – ja polecam użyć majonez ulubiony przez twórcę by uniknąć dyskusji nad tym który majonez jest jedyny słuszny. Następnie ląduje na nim okrągły plasterek jajka ugotowanego na twardo, następnie odrobina wędzonego łososia, jeden kaparek i odrobina koperku – gwarantuję ci że tego rodzaju mini kanapeczki znikną zanim się obejrzysz. Kolejna propozycja rybna to śledziowa fantazja. Ponownie kroimy nasz chlebek w małe kwadraciki, teraz smarujemy je musztardą framcuską, na to wskakują upieczone w piekarniku w towarzystwie miodu, oliwy, pieprzu i soli buraki pokrojone w cieniusieńkie plasterki. Następnie na buraczku siada kwadracik śledzika najlepiej takiego w zalewie octowej. Na górę proponuję drobniutko posiekany szczypiorek – nie trzeba nic więcej będzie pysznie! Mam nadzieję że moje propozycje wykorzystania chleba żytniego lnianego przypadły wam do gustu i chociaż wypróbujecie. Smacznego! 

Komentarze