Pyszne pierogi, ależ tak przed wami pierogi z mięsem i soczewicą

Dzisiaj przychodzę z moimi ulubionymi obok ruskich pierogami. Są to pierogi z mięsem i soczewicą. Gotowi? No to zaczynamy. Do farszu będziemy potrzebować mięsa – najlepiej karkówka, soczewicę, sok pomidorowy, cebuli, czosnku, liści laurowych, soli i pieprzu. Nasze mięsko gotujemy z solą, pieprzem, liśćmi laurowymi. Soczewicę także gotujemy w wodzie, soku pomidorowym aż do momentu gdy nasza soczewica wypije cały płyn. Ugotowane mięsko mielimy razem z czosnkiem i ugotowaną soczewicą. Przesmażamy na złoto pokrojoną drobno cebulę i również dodajemy do farszu. Próbujemy i zgodnie z naszymi preferencjami doprawiamy solą i pieprzem. Teraz ciasto na pierogi. Mąka, odrobina masła i oliwy z oliwek jedno żółtko i połowa białka. Do tego letnia, niegorąca woda i wszystko razem zagniatamy na ciasto elastyczne, gładkie i bez grudek. Pod przykryciem pozwalamy naszemu ciastu odpocząć przez 20 min, a następnie wykładamy je na stolnicę na której rozwałkowujemy je na cienki placek. Wykrawamy z niego kółeczka na które będziemy nakładać nasz farsz. Sklejamy dokładnie brzegi naszych pierożków i gdy są gotowe wrzucamy je na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy je do momentu gdy wypłyną i dajemy im jeszcze dwie minuty w garnku. Następnie odławiamy je na talerz. Ja podaje je albo ze zrumienioną cebulką, albo z pysznymi skwarkami z boczku. Jak wy zechcecie je zjeść, to wasz wybór. Zapraszam by spróbować. Polecają się wam pierogi z mięsem i soczewicą. Smacznego! 

Komentarze