przekąś z nami pieroga ruskiego na ciepło

W naszej Nowej Piekarni z Łukowa możesz dostać najpyszniejsze przekąski. Mamy również takie na ciepło, które fantastycznie sprawdzają się na przykład w towarzystwie kubka czerwonego barszczu i z taką przekąską przychodzę również dziś – jest to pieróg ruski na ciepło. Nasz pieróg jest z ciasta drożdżowego a ja podam wam przepis jak go zrobić samodzielnie w domu. Najpierw farsz. Robimy go jak w tradycyjnych pierogach ruskich, czyli potrzebujemy ugotowanych ziemniaków, twarogu półtłustego, odrobiny masła i cebulki usmażonej na złoto. W misce lądują nasze ugotowane ziemniaki, twaróg, masło i cebulka, solimy delikatnie i dodajemy sporo czarnego pieprzu. Wszystko razem ugniatamy na gładką masę i odstawiamy na bok. Teraz ciasto na pierogi. Tradycyjnie potrzebujemy mąkę pszenną, drożdże suche, żółtka jajek, odrobinę soli i odrobinę cukru, do tego masło i mleko. Wszystko prócz masła ląduje w misce i jest ugniatane na ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i schłodzone masło i znów zagniatamy na gładkie ciasto. Teraz musi pójść w ciepłe miejsce gdzie spokojnie będzie mogło sobie przez półtorej godziny rosnąć. Następnie po wyrośnięciu kładziemy je na stolnicy, znów zagniatamy i odrywamy z niego kawałeczki z których formujemy kuleczki i rozpłaszczamy je na okrągłe placuszki. Umieszczamy na nich porcję farszu i sklejamy dokładnie brzegi tak by powstał nam duży pieróg. Odkładamy nasze pierogi na blaszkę by jeszcze trochę podrosły i wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni by przez pół godzinki się piekły. Po tym czasie mamy już gotowe pierogi ruskie na gorąco, które będą na pewno smakować każdemu! Spróbujcie sami, smacznego! 

Komentarze