Pieróg ruski na ciepło – sycąca przekąska

 Pieróg ruski na ciepło to aromatyczne i pożywne danie inspirowane tradycyjną kuchnią wschodnioeuropejską. Jego nadzienie, przygotowane z ziemniaków i twarogu, otoczone jest delikatnym ciastem drożdżowym lub kruchym, a całość po upieczeniu jest chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. To doskonała opcja zarówno na obiad, jak i ciepłą przekąskę.


Składniki:

Ciasto:

500 g mąki pszennej

25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)

250 ml ciepłego mleka

1 jajko

50 g masła

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

Nadzienie:

400 g ugotowanych ziemniaków

200 g twarogu półtłustego

1 cebula

2 łyżki masła

Sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

1 jajko do posmarowania

2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:


Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z cukrem i odstaw na 10 minut.

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, jajko, roztopione masło i zaczyn drożdżowy.

Wyrób gładkie ciasto i odstaw je na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Przygotowanie nadzienia:


Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle.

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i wymieszaj z twarogiem oraz cebulą.

Dopraw solą i pieprzem, mieszając do uzyskania jednolitej masy.

Formowanie pierogów:


Ciasto rozwałkuj na około 5 mm grubości i wycinaj okręgi.

Na każdy kawałek nakładaj porcję farszu, składaj na pół i dokładnie zlepiaj brzegi.

Ułóż pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:


Pierogi posmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem.

Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 25 minut, aż nabiorą złocistego koloru.

Pieróg ruski na ciepło najlepiej smakuje świeżo upieczony, podany z sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną. To doskonała alternatywa dla klasycznych pierogów, idealna na szybki i sycący posiłek.

Komentarze