ciasto blok, czyli przypomnialły się czasy już minione

Przychodzę do was z ciastem blok które znamy również jako blok czekoladowy. Jest to smak lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych ale z dzisiejszymi składnikami też możemy stworzyć ten legendarny smak. To co gotowi? Zaczynamy? Będziemy potrzebować masła, mleka w proszku, kakao lub czekolada w proszku, cukru, mleka herbatników, rodzynek i orzechów włoskich. Teraz możemy przystąpić do działania. W garnku rozpuszczamy masło. Gdy jest już płynne dodajemy cukier, kakao i mleko. Wszystko mieszamy tak długo aż składniki będą połączone, a cukier rozpuszczony. Następnie po łyżce dodajemy nasze mleko w proszku i dokładnie mieszamy by nie było żadnych grudek. Kiedy dodamy już całe mleko w proszku, nasza masa będzie bardzo gęsta – to dobrze. Zdejmujemy nasz garnek z palnika i do naszej masy dodajemy pokruszone herbatniki, rodzynki i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy naszą masę do foremki. Jeżeli mamy tradycyjną foremkę to wykładamy ją sreberkiem tak by potem nasz blok było łatwo wyjąć. Jeżeli mamy foremkę sylikonową to nie ma takiej konieczności. Nasz blok wędruje do schłodzenia. Minimum 8 godzin, ale najlepiej dać mu odpocząć całą noc. Później jest już gotowy i czeka tylko na pożarcie! Życzę wam smacznych wspomnień z naszym ciastem blok! 

Komentarze