rewelacja na stole czyli bułka drożdżowa ślimak

Kto nie lubi ciasta drożdżowego? Pewnie taki ktoś by się znalazł, ale większość z państwa ciasto drożdżowe lubi bardzo. Przychodzę dzisiaj z propozycją bułki drożdżowej ślimak z serem i marmoladą. Zapraszam na pyszności. Najpierw ciasto drożdżowe. Potrzebujemy mąki jajek, drożdży suchych, letniego mleka, cukru i cukru wanilinowego i masła. W misce mieszamy mąkę, masło, cukier i cukier wanilinowy i drożdże suche. Wlewamy letnie mleko i wszystko wyrabiamy na ciasto które będzie elastyczne i nie będzie lepić się do rąk. Następnie przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy w cieplutkie miejsce do wyrośnięcia na jakieś półtorej godziny. W tym czasie możemy zająć się nadzieniem do naszych bułeczek. Potrzebujemy dobrego białego sera, cukru wanilinowego i śmietany, no i oczywiście dobrej, porządnej marmolady. Ser, cukier i śmietanę wkładamy do miski i miksujemy, lub blendujemy. Marmoladę kroimy cieniutko. Teraz nasze ciasto które wyrosło przenosimy na stolnicę wyrabiamy jeszcze raz, żeby pozbyć pęcherzyków powietrza, rozwałkowujemy i teraz zaczyna się najlepsze. Smarujemy nasz placek serową masą, układamy plasterki marmolady i wszystko zwijamy w rulonik. Teraz kroimy nasz rulon w krążki dwucentymetrowe i delikatnie spłaszczamy tworząc ślimaki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem jajek i zostawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie blacha wjeżdża do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieką się przez około 30 minut. Po tym czasie nasze bułki drożdżowe ślimaki wyjmujemy do wystudzenia i możemy zajadać. Nic trudnego, życzymy smacznego! 

Komentarze