pyszne przekąski z chleba kwaśnego

Chleb kwaśny z Nowej piekarni z łukowa to chleb żytnio-pszenny z przewagą mąki żytniej. Ja dzisiaj podam przepisy na kilka przekąsek z tego chleba które świetnie sprawdzą się na imprezie z przyjaciółmi. Po pierwsze pasta z suszonych pomidorów. Potrzebujemy odsączone pomidory suszone, łyżkę majonezu i liście świeżej bazyli. Wszystko razem blendujemy i mamy gotową pastę. Następnie kromki naszego chlebka kwaśnego kroimy po przekątnej i uzyskujemy zgrabne trójkąciki. Każdy trójkącik smarujemy naszą pastą, dodajemy cienki plasterek sera mozzarella a na wierzchu kładziemy liść świeżej bazyli i mamy gotową pierwszą przekąskę. Kolejna to dla wielbicieli bardziej mięsnych smaków. Będziemy potrzebować dobrej jakości kiełbasy śląskiej, obieramy ją z skórki, rozdrabniamy, dodajemy łyżkę musztardy francuskiej i znów blędujemy na pastę. Tym razem kroimy nasze kromki w kwadraciki, smarujemy je naszą pastą kiełbasianą, dodajemy plasterek dobrego ogórka kiszonego i zajadamy. Obawiam się że po spróbowaniu takiego kwadracika może nic nie zostać dla gości. I jeszcze jedne mini kanapeczki, tym razem coś dla fanów smaków rybnych. Kolejna pasta, to pasta z makreli wędzonej. Obieramy naszą rybkę, dodajemy łyżkę majonezu i dużo mielonego piepszu i blendujemy. Następnie na nasze kwadraciki z chleba kwaśnego ląduje porządna porcja naszej pasty, do tego wskakują na nie kapary i koperek dla dekoracji. Gwarantuję że wasi goście będą zachwyceni, a wy dość prosto uzyskacie fantastyczny efekt kulinarny. Smacznego! 

Komentarze