opcja na drugie śniadanie czyli drożdżówka kapuśniaczek pakowana

Kapuśniaczki to wspaniałe przekąski i na ciepło i na zimno. Doskonale się sprawdzą jako drugie śniadanie do pracy i do szkoły, oraz jako alternatywa dla krokieta do podania z rozgrzewającym czerwonym barszczykiem. Dziś przepis na proste i pyszne kapuśniaczki drożdżowe. Najpierw farsz. Będziemy potrzebować pół kilograma dobrej jakości kapusty kiszonej, dwie duże cebule złociste, masło, ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę drobno szatkujemy, zalewamy wodą w garnku, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Następnie smażymy cebulę na dość sporej ilości masła. Z kapusty wyjmujemy liście i ziele, dodajemy usmażoną cebulę i mieszamy dokładnie. Pod przykryciem na małym ogniu dusimy kapustkę jeszcze 10 minut. Teraz ciasto. Potrzebujemy mąkę pszenną pół kilograma, 3 żółtka jaj, suche drożdże, letnie mleko, cukier, szczyptę soli i masło. Mąkę, masło, żółtka, drożdże, sól i cukier mieszamy w misce, dodajemy mleko i wyrabiamy gładziutkie i elastyczne ciasto. Następnie ciasto wędruje w ciepłe miejsce gdzie będzie sobie spokojnie wyrastać przez mniej więcej 1,5 godziny. Kiedy nasze ciasto wyrosło, przekładamy je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na duży prostokąt. Teraz nasz farsz. Rozkładamy go równomiernie na rozwałkowanym cieście i zwijamy w ciasną roladę. Odkrawamy kapuśniaczki długości mniej więcej 10 centymetrów, smarujemy białkiem z wierzchu, ja posypałam je również nasionami maku i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na następne pół godziny do wyrośnięcia. Kapuśniaczki wjeżdżają do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na pół godziny, a potem są gotowe do schrupania! Smacznych kapuśniaczków państwu życzę!  

Komentarze