niezwykłość, czyli pączek z kukółką
Pączki to pyszne ciastka! Niezwykłym i oryginalnym podejściem do nadzienia jest nadanie mu smaku wspaniałych cukierków znanych jako kukułki. Zacznijmy więc od nadzienia. Będziemy potrzebować masła, cukru, mocno zaparzonej kawy rozpuszczalnej, odrobinę likieru kawowego, jajek i mąki. Rozpuszczamy w rondelku masło z cukrem, dolewamy kawę i likier i zagotowujemy. Następnie studzimy, dodajemy mąkę i jajka i intensywnie miksujemy na gładziutką masę. Teraz nasze pączusie. Do miski wkładamy mąkę pszenną, rozpuszczone masło, suche drożdże, żółtka jaj, cukier, lekko letnie mleko i wszystko wyrabiamy na elastyczną masę. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Następnie rozwałkowujemy je na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy kółeczka. Na każdym umieszczamy porcję kukółkowego nadzienia i formujemy dokładnie kuleczki. Zostawiamy nasze pączki do wyrośnięcia i rozgrzewamy olej. Smażymy pączki na tłuszczu rozgrzanym do 160 stopni i wyławiamy je do wyschnięcia kładąc na ręczniku papierowym. Lukrujemy je lukrem z soku z cytryny i cukru. Dla mnie coś wspaniałego, a wy spróbujecie?
Komentarze
Prześlij komentarz