król polskich stołów wita, sernik z rodzynkami
Sernik proszę państwa to ulubione ciasto Polaków. Jedyną w jego przypadku poważną dyskusję odbywamy ogólnonarodowo jeżeli chodzi o obecność w nim rodzynek. Ja dzisiaj przedstawię alternatywę dla tych z państwa którzy te właśnie w cieście chcą mieć. Potrzebujemy twarogu sernikowego – może być taki z wiaderka dobrej jakości – jajek, cukru drobnego, cukru wanilinowego, skórki otartej z połowy cytryny, rodzynek oczywiście, rumu, masła i blaszki w której nasz sernik upieczemy. Rodzynki zalewamy rumem w miseczce i zostawiamy by się namoczyły. Ubijamy białka jajek z cukrem na sztywną, gładką opalizującą pianę. W misce umieszczamy twaróg, masło, żółtka, otartą skórkę z cytryny, cukier i cukier wanilinowy i miksujemy na gładką masę. Następnie do naszej masy serowej dodajemy opite rumem rodzynki, dodajemy pianę białkową stopniowo i delikatnie mieszając, a na ostatek wylewamy naszą masę sernikową do wcześniej przygotowanej blaszki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 90 minut. Następnie uchylamy odrobinę drzwiczki piekarnika i zostawiamy w nim sernik jeszcze na jakieś 15 minut. Następnie sernik z piekarnika wychodzi i zostawiamy go do całkowitego wystudzenia. Nic więcej nie potrzeba! Sernik z rodzynkami na państwa stołach|! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz