ciasto makówka

Na przyrządzenie cudownych wypieków z makiem jest tyle sposobów co osób je robiących. Ja przychodzę z przepisem na pyszny i wilgotny wypiek pod nazwą makówka. Najpierw ciasto. Klasyczne kruche czyli potrzebować będziemy mąki pszennej, jajka, masła i odrobiny śmietany. Cukru dodałam tylko odrobinę bo torebeczkę cukru wanilinowego. Ciasto wyrabiamy w misce łącząc wszystkie składniki na gładką masę elastyczną i odchodzącą bez problemów od dłoni. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy ciasto do blaszki i podpiekamy przez maksymalnie 10 minut. Teraz masa makowa. Będziemy potrzebować zmielony drobno makmleko, masło, jajka, jabłka, miód, orzechy włoskie, rodzynki. W rondelku zagotowujemy mak z mlekiem, miodem, rodzynkami i orzechami. Masa musi być gładka, tak że będziemy widzieć że wypiła cały płyn. Osobno w misce ucieramy masło z żółtkami i odrobiną cukru na puszystą masę. Ścieramy jabłka na grubych oczkach i porządnie odciskamy z soku. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksujemy masę makową z utartymi masłem i żółtkami, dodajemy jabłka i mieszamy, a następnie delikatnie dodając małymi porcjami wmieszowujemy do masy ubite białka. Całość naszej masy przekładamy do formy z ciastem i wszystko pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z grzaniem góra-dół. Po wystudzeniu smarujemy całość polewą czekoladową którą sporządzamy z mlecznej czekolady rozpuszczonej z śmietanką kremówką. Całość schładzamy, no i przed państwem prezentuje się wspaniała makówka! Spróbujcie sami! Smacznego! 

Komentarze