pysznie i elegancko, to tylko rurki z kremem
Rurka z kremem to mój smak dzieciństwa. Ciasto ptysiowe należy do moich najulubieńszych, a dobry krem waniliowy to coś co myślę że każdego potrafi poderwać z fotela. Dzisiaj prosty przepis na bajeczne rurki z kremem które możecie przyrządzić sami. Najpierw ciasto. Potrzebujemy mąkę krupczatkę, wodę, mleko, jajka, masło i szczyptę soli. Mleko, maslło, wodę i sól zagotowujemy na małym ogniu. Musimy uważać żeby wszystkie składniki się połączyły i nasza mieszanina nie wykipiała. Dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie żeby nie pojawiły się grudki. Naszą masę która powinna nam pięknie zgęstnieć musimy ostudzić. Następnie dodając do miksera po jednym jajku dokładnie miksujemy. Nasze ciasto gdy będzie już idealnie utarte przekładamy do rękawa cukierniczego i nim wypełniamy formy na rurki, lub foremki bagietkowe. Następnie wszystko wskakuje do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy nasze rurki przez około 30 minut. Teraz krem. To prościutki krem, bo potrzebujemy tylko serek mascarpone, śmietankę 30 procent, cukier puder i łyżeczkę pasty waniliowej. Śmietanka i serek muszą być prosto z lodówki, bo jeśli nie będą dobrze schłodzone to krem nam się może nie ubić tak łatwo. Razem z cukrem i pastą waniliową lądują w mikserze i ubijamy nasz pyszny krem początkowo na wolnych obrotach, stopniowo zwiększając moc. Krem będzie gotowy gdy będzie miał stałą konsystencję pozostającą na palcu. Teraz przekładamy go do rękawa cukierniczego i szprycujemy nasze wystudzone rurki aż będą idealnie nadziane. Teraz jeśli lubicie to trzeba rozpuścić czekoladę i zanużyć w niej jeden koniec rureczki. Nasze pyszności lądują w lodówce do schłodzenia i spokojnie możecie zapraszać gości i cieszyć się wraz z nimi z pysznych rurek z kremem.
Komentarze
Prześlij komentarz