drożdżówki z jabłkiem na każdą okazję

Drożdżówki z jabłkami to pyszne przekąski. Sprawdzą się do kawy gdy nawiedzą was goście, albo po prostu gdy wy zapragniecie czegoś pysznego, albo chcecie zjeść coś na szybko na drugie śniadanie. Dziś przepis na drożdżówki z jabłkiem. Najpierw przygotuj sobie jabłkowe nadzienie. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je na rozpuszczone z miodem masło i smaż aż jabłka puszczą sok. Teraz ciasto drożdżowe. Potrzebujemy mąki do wypieków drożdżowych, masło, mleko, drożdże suche, cukier, żółtka jaj i szczyptę soli. Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, cukier sól i dodajemy masło. Następnie dolewamy ciepłe mleko i zagniatamy. Teraz pora na żółtka jaj i wszystko razem zagniatamy. Powstaje nam piękne, elastyczne ciasto drożdżowe które teraz pod ściereczką idzie rosnąć w ciepłym miejscu. Będzie tak sobie rosło pewnie około półtorej godziny. Następnie wyjmujemy je, zagniatamy jeszcze raz i rozwałkowujemy. Wycinamy kwadraty mniej więcej 15/15 centymetrów i nakładamy na nie jabłkowe nadzienie. Składamy na pół tworząc trójkąciki i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na pół godziny by znów wyrosły. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika do 180 stopni smarujemy nasze drożdżówki białkiem z jajek. Drożdżówki pieką się mniej więcej pół godziny, wyjmujemy je do wystygnięcia i właściwie mamy już gotowe pyszności. Ja chowam je do szczelnie zamkniętego pudełka i w ten sposób zachowują świeżość znacznie dłużej. To co? Pędzicie już do kuchni piec swoje pyszne drożdżówki z jabłkami? Mam taką nadzieję, smacznego wam życzę! 

Komentarze