Alternatywa dla krokieta do barszczu czyli rożek z soczewicą

Czasami nie mamy już ochoty na klasycznego krokieta do barszczu na imprezie. I dlatego ja dzisiaj przychodzę z alternatywą czyli przepisem na rożek z soczewicą. Najpierw przygotujemy farsz. Gotujemy naszą soczewicę w osolonej wodzie z dodatkiem soku pomidorowego. Gotujemy ją tak długo aż zmięknie i wypije cały płyn. Następnie smażymy cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę ja dodaję również kilka ząbków czosnku ponieważ uwielbiam jego aromat. Naszą ugotowaną soczewicę można albo zmielić w maszynce do mięsa, albo zmiksować w blęderze. Do soczewicowej masy dodajemy nasze ulubione przyprawy i cebulkę usmażoną z czosnkiem i mieszamy. Tym sposobem mamy już farsz. W między czasie gdy gotuje się nasza soczewica my możemy przygotować ciasto drożdżowe. Potrzebujemy mąkę pszenną do wypieków drożdżowych, drożdże suszone, mleko, masło żółtka do ciasta i białko do posmarowania naszych rożków, łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Do mąki dodajemy cukier i sól, suche drożdże. Następnie dorzucamy żółtka i posiekane miękkie masło, a także wlewamy ciepłe mleko. Zagniatamy wszystko dokładnie aż nasze ciasto stanie się gładziutkie i elastyczne. Następnie pod czystą ściereczką wędruje w ciepłe miejsce gdzie przez półtorej godziny będzie sobie spokojnie rosło. Kiedy już pięknie urośnie rwiemy po kawałku i rozwałkowujemy je na stolnicy oprószonej mąką. Wycinamy z niego kwadraciki mniej więcej 10/10 centymetrów, nakładamy na nie nasz farsz i składamy na pół po przekątnej tak by utworzył się trójkącik. Nasze rożki lądują na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rosną sobie spokojnie jeszcze przez pół godziny. Przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do 190 stopni smarujemy je białkiem z jajka. Pieczemy przez pół godziny i tak oto nasze rożki są gotowe. Proszę szybciutko biec i spróbować! 

Komentarze