sernik wiedeński och tak zapraszamy
Ach te serniki! Każdy inny i każdy uwielbiany! Dzisiaj propozycja tradycyjnego sernika wiedeńskiego, takiego któremu na pewno nie oprze się nikt! Będziemy potrzebować sera z wiaderka, około jednego kilograma, 10 jajek, 250g masła, 1,5 szklanki cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i otartą skórkę z jednej cytryny. Nie wydaje się to skąplikowana lista składników prawda? Ja nie jestem fanką rodzynek, ale jeżeli wy jesteście to będziecie ich potrzebowali około dwóch garści. Teraz możemy się zabrać za przygotowanie. Musimy wymieszać żółtka z cukrem. Następnie mikserem ubijamy masło i do tej masy dodajemy żółtka z cukrem. Potem wszystko ubijamy z serem mąką i otartą skórką z cytryny. Następnie ubijamy białka na sztywną piękną pianę, którą stopniowo dodajemy do naszej serowej masy cierpliwie mieszając. Na koniec dodajemy nasze rodzynki jeżeli ich chcemy. Wlewamy naszą masę do formy którą wcześniej nasmarowaliśmy masłem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z opcją góra-dół. Na dnie piekarnika stawiamy naczynie z wrzątkiem i pieczemy tak nasz sernik przez troszkę ponad godzinę. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i stopniowo wystudzamy piekarnik. Nasz sernik wyskakuje z pieca po mniej więcej pół godziny, i po wystudzeniu możemy opruszyć go cukrem-pudrem. Ja uwielbiam, a Wy? Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz