sernik na króchym czyli tradycyjnie bo to lubimy najbardziej
Przepis na sernik na kruchym cieście to najbardziej rozchwytywane ciasto w tym kraju. Każdy lubi sernik, lubimy różne serniki, lekkie, mokre, bardziej puszysete, bardziej zwarte, ale tradycyjny sernik na kruchym cieście lubią wszyscy. Mój przepis przed państwem się kłania. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąka pszenna typ 500, masło, cała kostka, do tego trzy łyżki kwaśnej śmietany i proszek do pieczenia oraz rzecz jasna cukier – mniej więcej pół szklanki. Wszystko zagniatamy tworząc kruszonkę. Część odkładamy do lodówki, natomiast resztę wykładamy do blaszki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Dokładnie wyrównujemy ciasto w blaszce i podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Teraz masa serowa. Ser z wiaderka, trzy łyżki mąki ziemniaczanej, jedno opakowanie skyru, jeden cukier waniliowy, i pół kostki masła. Do tego sześć jajek i troszkę ponad szklanki cukru. Jajka i cukier ubijamy razem na puszystą, jasną masę. W misce mieszamy ser, mąkę ziemniaczaną, rozpuszczone masło, cukier waniliowy i skyr. Gdy wymieszamy masę serową dokładnie dodajemy małymi porcjami ubite jajka i wszystko dokładnie i delikatnie mieszamy szpatułką. Uwaga, ja dodaję również startą skórkę z cytryny. Następnie masę serową wykładamy na podpieczony spód, naszą kruszonkę którą trzymaliśmy w lodówce wykładamy na wierzch i rozkładamy równomiernie. Pieczemy w temperaturze 170 stopni w trybie góra-dół przez 80 minut. Po wylączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i odczekujemy 20 minut nim wyjmiemy nasz sernik. Jest pyszny, wiem że nikogo nie trzeba przekonywać, ja tylko zachęcam by spróbować samemu. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz