Pierogi z mięsem to klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody! Chrupiące ciasto, w środku soczyste mięso i smak, który po prostu rozkręca każdy posiłek. Jeżeli chcesz zrobić wrażenie na rodzinie lub ziomkach, ten przepis na pewno da radę!
Składniki:
Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- Szczypta soli
Na nadzienie:
- 400 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego)
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na początek robisz ciasto: wrzuć mąkę, jajko, sól, olej, a potem dodaj wodę i wyrabiaj, aż wyjdzie ci gładka masa. Potem przykryj i odstaw na chwilę, żeby się trochę "odpoczęło".
- W międzyczasie na patelni podsmaż cebulkę, a potem wrzuć mięso. Dopraw solą i pieprzem, smaż aż się zarumieni i będzie fajnie "chrupiące". Odstaw, żeby ostygło.
- Jak ciasto już trochę poleży, wałkuj na cienkie placki. Wykrawaj kółka, wrzucaj farsz mięsny i sklejaj jak najlepszy zespół – dobrze zlepione pierogi to podstawa.
- Gotuj pierogi w gorącej wodzie. Jak wypłyną, trzymaj je jeszcze 2-3 minuty, żeby były dobrze ugotowane.
- Na koniec możesz je podać z kwaśną śmietaną lub przypalić cebulką na maśle. To zależy od ciebie!
Pierogi z mięsem to naprawdę hit, który robi robotę na każdej imprezie lub obiedzie. Wymagają trochę pracy, ale smak, który dostajesz, jest tego wart. Jeśli chcesz coś, co porządnie zapełni brzuch i uszczęśliwi wszystkich, to jest to!
Komentarze
Prześlij komentarz