kluski śląskie w wielu wariantach obiadem marzeń Autor: M.K w dniu listopada 29, 2024 Pobierz link Facebook X Pinterest E-mail Inne aplikacje O kluskach śląskich można pisać długo, często i nikomu się nie znudzą. Kluski śląskie są pysznym dodatkiem skrobiowym do obiadów i jest to niezaprzeczalne. O przepisach na kluski już pisałam, a dzisiaj podam kilka pysznych zastosowań tych fantastycznych kluseczek. Pierwsza to wersja warzywna. A właściwie to sos z warzywami, który rewelacyjnie łączy się z kluskami śląskimi. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekany czosnek i pora pokrojonego w paski. Następnie gdy już zacznie pachnieć dorzucamy cukinię pokrojoną w półtalarki. Następnie na patelni lądują pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Następnie dodajemy kilka łyżek serka mascarpone, nie żałujemy pieprzu, ulubionych ziół i odrobiny soli i sos gotowy. Do tego wskakują kluski śląskie które świetnie wykąpią się w naszym sosie i życzymy smacznego. Druga wersja jest równie ciekawa, chociaż totalnie inna. Tu musimy mieć już ugotowane kluski śląskie i pokrojone w plastry. Nasze danie będzie proste i świetnie się sprawdzi jako obiad z klusek które zostały z dnia poprzedniego. Będziemy potrzebować salami peperoni którego plasterki wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy z salami wytopi się już odrobina tłuszczu, wrzucamy drobno pokrojoną czerwoną cebulkę i wszystko podsmażamy. Do tego lądują nasze kluseczki pokrojone w plasterki i całość przesmażamy. Teraz wystarczy przełożyć na talerze i życzymy smacznego. Kluski śląskie nadają się do każdego obiadu, można dla nich znaleźć mnóstwo zastosowań. Smacznego! Komentarze
Komentarze
Prześlij komentarz