ciastka orkiszowe na każdą okazję
Każdy z nas jest trochę łasuchem. Nie ma w tym niczego złego, jeśli panujemy nad tym i wybieramy zdrowe przekąski. Dzisiaj przychodzę z propozycją pysznych ciasteczek orkiszowych, które zarówno możesz nabyć w Nowej piekarni z Łukowa, lub po prostu przyrządzić samemu. Ja podaję prosty do przygotowania przepis. Będziesz potrzebować 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, u mnie to niepełna szklanka, pół kostki masła zwykłego, chociaż możesz użyć całej jeśli będzie to masło roślinne, dobrej jakości masła orzechowego, ja używam gładkiego bez kawałków orzechów. Oczywiście słodzidło, więc ja polecam cukier brązowy cztery czubate łyżki takowego i szczypta soli. Mieszamy ze sobą składniki sybkie, następnie dodajemy masło tradycyjne i orzechowe. Zagniatamy ciasto i gdy będzie już gładkie, to formujemy kulę i wkładamy je do lodówki na godzinę by się schłodziło. Możemy już uruchomić piekarnik. Musimy go nagrzać do 180 stopni a ciastka będziemy piec w opcji góra-dół. W między czasie wyjmujemy nasze ciasto, jeszcze raz je zagniatamy a następnie rozwałkowujemy dość cienko. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na wyłożonej papierem blaszce. Po włożeniu do piekarnika pieczemy nasze ciasteczka do zarumienienia, u mnie około 20 minut. Ciasteczka po upieczeniu wyjmujemy od razu i czekamy aż całkowicie wystygną, a następnie nasze orkiszowe ciasteczka wodzą nas na pokuszenie i nie mamy wyjścia jak tylko je spałaszować. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz